Promisiunea lui Boc pentru clujeni: pasaje supraterane

Anul 2017 pare să fie pentru primarul Emil Boc, anul proiectelor pentru decongestionarea traficului din municipiul Cluj-Napoca. De la pasaje supraterane sau subterane, la străzi lărgite și parkinguri noi, bugetul local din 2017 va fi concentrat pe soluții pentru traficul din oraș.

Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere privind noile tarife pentru parcările din centrul orașului, ocazie cu care primarul Emil Boc a prezentat o serie de proiecte menite să rezolve problema traficului.

Pasaje supraterane sau subterane

Poate cel mai ambițios proiect al municipalității clujene este pasajul suprateran sau subteran în zona Pieței Mărăști, ce va porni de la Biserica Sf. Petru și va trece de sensul giratoriu din Mărăști.

”Primul pasaj pe care îl avem în lucru este cel din Mărăști, unde disputa nu este dacă se face pentru că lucrurile sunt clar adjudecate, disputa este dacă se face suprateran, adică să fie de la biserica Sf. Petru până dincolo de Piața Mărăști, un pasaj suprateran pentru ca cei care merg la Aeroport să treacă pe deasupra pe un pasaj pe stâlp de beton. O altă părere este ca pasajul să fie subteran. Opiniile sunt împărțite, dar specialiștii vor tranșa disputa. Noi suntem pregătiți în 2017 să punem bani din buget pentru pasaj. Din perspectivă pragmatică pe deasupra este mai ușor de făcut, din perspectivă urbanistică și estetică pe dedesubt arată mai bine.  Dacă specialiștii ne vor spune că la pasajul subteran vor fi costuri de realizare, dar va rezolva o problemă pe 100 de ani, nu mă voi opune. Dar părerile specialiștilor sunt cele care vor fi ascultate”, a precizat primarul Emil Boc.

Pasajul ar urma să rezolve problema de trafic din sensul giratoriu din Mărăști, o zonă foarte aglomerată a orașului.

Două alte pasaje pe care municipalitatea le are în vedere ar urma să fie construite la Tăietura Turcului și în Piața Mihai Viteazu.

Modernizarea podurilor

Un alt proiect de infrastructură aflat pe lista de investiții a municipalității clujene este modernizarea podurilor. Astfel, Podul Porțelanului va fi refăcut, urmând să aibă două benzi pe sens, iar actualul pod va fi folosit ca pasarelă pietonală. În acest moment se lucrează la studiul de fezabilitate ce urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului. De asemenea, sunt planificate lucrări de reabilitarea a podului Garibaldi și lărgirea acestuia la patru benzi, lucrări de modernizare la podul Fabricii și construirea unui pod nou în zona Oașului-Răsăritului.

Proiecte de lărgire a străzilor

Tot pentru a decongestiona traficul, Emil Boc a prezentat o serie de proiecte ce implică lucrări de modernizare a unor străzi prin adăugarea uneia sau mai multor benzi de circulație:

Lărgirea străzii Bună Ziua la patru benzi și două trotuare.  În acest moment se lucrează la preluarea terenurilor si la preluarea străzii Bună Ziua de la ministerul Transporturilor. Tot pentru Zorilor se propune sens giratoriu la intersecția străzilor  Bună Ziua cu Măceșului, sent giratoriu la intersecția străzilor Calea Turzii cu Mihai Românul.

Realizarea de benzi carosabile libere pentru virajul la dreapta spre și dinspre strada Fabricii.

Reorganizarea benzilor carosabile existente pe Calea Dorobanților. Pe tronsonul cuprins între Aleea Bibliotecii și strada T. Mihali se propune alocarea a trei benzi (din cele patru existente) de circulație spre strada T. Mihali, astfel încât să se decongestioneze intersecția Calea Dorobanților Aleea Bibliotecii.

Reamenajarea Pieței Avram Iancu, continuarea benzii dedicate pentru transportul în comun  și desființarea parcărilor de pe latura cu Catedrala ortodoxă.

O nouă bandă dedicată pentru transportul în comun, pe B-dul 21 Decembrie, din Mărăști până în centru. În acest moment se fac măsurători în teren ce vor fi finalizate până în 6 decembrie.

Lărgirea străzii Câmpului la trei benzi de circulație. De asemenea, amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Mănăștur și Câmpului.

Reamenajarea/lărgirea străzii Constantin Brâncuși, tronsonul cuprind între străzile Borhanci și Lăcrămioarelor cel puțin cu încă o bandă carosabilă.

Reamenajarea străzii Mirăslău, între strada Paul Ioan și Bd 1 Decembrie 1918. Se propune lărgirea carosabilului cu încă o bandă în vederea decongestionării zonei prin asigurarea unei benzi pentru virajul la stânga pe strada Paul Ioan.

Noi parkinguri în cartiere

Primarul Emil Boc a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor parkinguri existente, dar și a celor pe care intenționează să le demareze în 2017. Astfel, în acest moment, în cele șapte parkinguri sunt disponibile 2371 de locuri de parcare (Parkingul Primăriei din centru 382 locuri, Minerva 445 locuri, Fabricii 312 locuri, Mehedinți 126 locuri Băișoara 358 locuri, Polivalentă,  445 locuri, Cluj Arena 303 locuri). Acestora li se adaugă 750 de locuri în parkingul din complex Leul din Piața Mihai Viteazul și cel din complexul de pe Dorobanților. De asemenea, primarul Emil Boc a ținut să precizeze că deși se află la doar 7 minute de zona centrală, parkingurile de la Sala Polivalentă și de la stadionul Cluj Arena sunt insuficient utilizate.

Pentru anul 2017, Emil Boc a anunțat o serie de alte proiecte de parkinguri ce urmează să fie începute.

Mehedinți Negoiu 375 locuri. Construcția acestui parking a fost întârziată nepermis de mult datorită problemelor constructorului care în acest moment este în insolvență. Boc a anunțat că ar exista o soluție de a continua acest proiect fără sa se refacă licitația. Un asociat din firmă vrea sa continue proiectul, în acest moment existând discuții avansate în acest sens.

Hașdeu 320 locuri. Proiectul a fost contestat la SNSC,  dar va continua licitația

Primăverii 2 400 de locuri, se lucrează la indicatorii tehnico-economici, Primăverii 8 300-400 locuri, Mogoșoaia 7 300-400 locuri,  Azuga -Gheorgheni 300-400 locuri, Trotușului Mărăști 300-400 locuri, Sighișoarei Zorilor 300-400 locuri, Gheorghe Dima Zorilor 230 locuri (au fost obținute avizele), Piața Cipariu 150-200 de locuri (sub esplanada viitoarei biserici. Se realizează un studiu de prefezabilitate pentru a vedea dacă  este afectată structura de rezistența a bisericii), Dorobanților 105 Mărăști 380 locuri, Billa Mănăștur, parking subteran 200-300 locuri, Oncologie- centru, in curtea spitalului, Cimitirul central,  strada Avram Iancu parking privat.

La acestea se adaugă dublarea tarifelor de parcare pentru zona centrală (zona 1) și eliminarea abonamentelor.

Ce spune societatea civilă?

Cetățenii prezenți la dezbaterea privind tarifele de parcare consideră că prețul pentru parcările din zona centrală este prea mic, chiar și dacă s-a decis dublarea. De asemenea, au propus aceleași măsuri și pentru zona 2, respectiv tarife mai mari, eliminarea abonamentelor și limitarea duratei de parcare.

De asemenea, reprezentantul Consiliului civic local a solicitat introducerea trenurilor de scurt parcurs, la fel ca și în marile orașe europene. O altă propunere a fost introducerea microbuzelor școlare care să transporte elevii din zona metropolitană la liceele din Cluj. Tot pentru decongestionarea traficului a propus mutarea sediului Direcției de permise și înmatriculări, aflat acum pe strada Albac din Gheorgheni în afara orașului.

Ce spune opoziția?

Prezenți la dezbatere, reprezentanții PSD au înaintat o serie de propuneri menite să rezolve problema traficului și a locurilor de parcare.

Eliminarea abonamentului de tip universal atât pentru zona 1 cât și pentru zona 2. Considerăm că în forma actuală nu facem decât să mutăm toate autoturismele parcate zilnic pe cele 26 străzi din zona 1, către zona 2, care conține tot străzi din zona centrală. Centrul Clujului, atât zona 1 cât și 2 trebuie utilizate în aafara de riverani doar pentru parcări/intervale orare. Delimitarea a câte 2 locuri de parcare tip stație parcare pentru sistemul de Car Sharing, în baza unui contract încheiat între compania care oferă acest serviciu și primărie. Sistemul de car sharing nu este un concurent pentru taximetrie, trebuie privit ca o soluție modernă de transport în comun, 1 autoturism poate fi folosit în fiecare zi de peste 10 utilizatori.  Acordarea unor facilități posesorilor de mașini electrice prin :a)Posibilitatea parcării gratuite pentru mașinile electrice în municipiul Cluj-Napoca, în baza unui abonament gratuit oferit de primărie. Exista în București acest sistem și multe alte primarii din România vor susține această facilitate oferita mașinilor electrice.   b). posibilitatea ca mașinile electrice să circule pe benzile dedicate transportului în comun. c). delimitarea în parcările/parkingurile existente a unui număr de locuri rezervate mașinilor electrice. Prin aceste măsuri dorim ca municipalitatea să arate un semnal de încurajare a sistemului auto electric, de înțelegere că viitorul aparține acestei tehnologii nepoluante.  Modificarea actualului sistem de parcări al municipiului Cluj-Napoca prin limitarea abonamentului de parcare pe un interval orar. Introducerea unui sistem online prin care fiecare solicitant de abonament să poată urmări locurile ocupate și libere de parcare, posibilitatea prelungirii și accesării on-line.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii