Problema traficului din Cluj, rezolvată doar după ce clujenii vor înțelege să lase mașinile acasă

Cea mai mare provocare pentru administrația locală din Cluj-Napoca o reprezintă traficul. Dar cauza principală pentru traficul de coșmar din Cluj-Napoca și din comunele învecinate este reprezentată de mentalitatea oamenilor. Cât timp aceștia nu vor fi dispuși să folosească mijloacele alternative sau să împarta mai mulți aceiași mașină, traficul va rămâne o problemă în Cluj-Napoca.

Românul este învățat să meargă cu mașina până la destinație, nu este dispus să meargă pe jos sau să folosească și transportul în comun.

”Clujul este unul dintre cele mai dinamice orașe din România care atrage după sine și o serie de provocări. traficul este o problemă pe care o are nu doar municipiul Cluj-Napoca ci și localitățile limitrofe, Baciu, Florești, Apahida și trebuie să venim cu soluții. Avem încă de lucru mult la mentalitate. Avem două parkinguri la stadion și la Sala Polivalentă, parkinguri în care se găsesc în fiecare moment minim 500 de locuri de parcare. Toată lumea preferă să aglomereze zona centrală, să aglomereze parkingul primăriei și să nu meargă 10 sau 15 minute pe jos de la Polivalentă. Așa am fost învățați să parcăm până în farmacie, până în mall. În marile centre comerciale sunt multe locuri pentru persoanele cu dizabilități și sunt multe mașini parcate acolo din comoditatea de a face 20 de metri pe jos. Avem o problemă de mentalitate la care trebuie să lucrăm fiecare dintre noi. Noi nu dorim să învrăjbim lumea, să îi punem pe bicicliști împotriva celor cu mașini, sau pe pietoni împotriva șoferilor. Dar nici un oraș nu poate să fie prietenos în același timp și cu șoferii și cu pietonii și cu bicicliștii. Noi ne-am decis să merge în direcția care încurajează mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea mijloacelor de transport în comun. Dacă un șofer vede că stă mult în trafic în zona centrală va căuta rute alternative, iar noi ca și municipalitate trebuie să le oferim.”, a declarat la un post tv local viceprimarul Dan Tarcea.

Una dintre persoanele care contestă cel mai mult traficul auto, Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism Napoca, crede că oamenii vor renunța la mașini doar în momentul când se va crea un blocaj total, iar la acel moment mijloacele alternative de transport trebuie să fie o soluție viabilă.

”Din păcate nici Clujul, nici alte mari orașe din România nu au învățat din greșelile pe care le-au făcut alții cu 40-50 de ani în urmă și ne-am afundat și noi după 1990 în era automobilistică din care orașele din țările dezvoltate se străduiesc să scape, considerând că a fost o greșeală încercarea de a adapta orașul la autoturisme. Declarativ în ultimii ani autoritățile locale au acceptat că autoturismul nu poate să fie principala soluție, că trebuie să promovăm transportul public, mersul pe jos, bicicleta, însă măsurile concrete sunt încă destul de timide și de aceea nu vedem rezultate pozitive, dimpotrivă, traficul auto crește și de aceea va trebui să ajungem la blocaje și mai grave pentru ca oamenii să înșeleagă că nu poate fi o soluție și trebuie să caute alternative. În acel moment alternativele trebuie să fie și de subtanță deoarece în momentul de față când te uiți la situația transportului public și al deplasării cu bicicleta nici nu te simți motivat să faci un pas care nu e ușor, să îți schimbi un obicei format în decenii, de a merge zilnic cu mașina prin oraș, la orice deplasare. Suntem în faza în care alții în occident au fost în anii 70-80 și sper să nu trecem prin toate etapele și să ieșim cât mai repede din acest coșmar automobilistic”, a declarat Radu Mitittean.

Arhitectul Adrian Borda, cel care a gestionat închiderea laturii de vest a Pieței Unirii consideră că extinderea acestui proiect prin pietonalizare și a laturii de est va fi posibilă doar după schimbarea mentalităților.

”In ceeea ce privește latura estică a Pieței Unirii este deja o problemă de mentalitate. O astfel de decizie trebuie să fie susținută de o voință a locuitorilor de a valorifica altfel spațiul public”, a declarat Borda.

Latest articles

Related articles