Primele semnături pentru centura metropolitană. Oficialii de la București, buni să semneze și să zâmbească în poze

Directorul CNAIR, Ștefan Ioniță, și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Mircea Biban au venit la Cluj pentru se semna protocolul de colaborare în vederea realizării centurii metropolitane. După doi ani în care acest proiect a fost dat la o parte și fără inițiativa primarului Emil Boc ar fi rămas la stadiul de proiect, oficialii de la București vin să își asume merite și să își ofere sprijinul. Este ușor să oferi sprijin când își asuma altcineva ceea ce trebuia realizat încă de acum doi ani. Directorul CNAIR a precizat că acest proiect ar fi fost demarat în cele din urmă, dar e bine că autoritățile locale au avut această inițiativă și va fi demarat mai repede. Această declarație vine în contextul în care administrațiile locale au preluat inițiativă, deoarece orice întârzie va conduce la pierderea banilor europeni pentru acest obiectiv.

”Guvernul României a înțeles că trebuie sprijinit acest proiect. Miniștri Stroe și Nica ne-a mandat să facem toate aceste demersuri pentru ca proiectul să beneficieze de sprijin tehnic de la CNAIR, iar acest proiect ă fie implementat din fonduri europene. Astăzi se pun bazele acestui proiect. Așa ar trebui să înceapă orice obiectiv. Salutăm inițiativa si vă asiguram de tot sprijinul. Am văzut importanța acestui obiectiv deoarece venim des in această zonă și am văzut traficul din județul Cluj. Cu siguranță că acest proiect ar fi fost finanțat, este un proiect inclus in masterplan. CNAIR ar fi implementat acest proiect, dar colaborarea dintre CNAIR si comunitatea locală a dus la realizarea acestui obiectiv mult mai repede. ”, a declarat Ștefan Ioniță CNAIR

”Sper să putem implementa acest proiect ca să aducem un plus de valoare regiunii și să aducem un plus de mobilitate pentru persoane și mărfuri. Un alt lucru foarte important este Spitalul regional de care Clujul și Transilvania au nevoie. Doresc să va asigur de sprijinul meu pentru realizarea acestui proiect”, a completat și Mircea Biban, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Proiectul are două etape, prima pe care și-au asumt-o cele patru primării, Cluj-Napoca, Florești, Gilău și Apahida și care presupune realizarea tuturor studiilor, iar cea de a doua presupune faza de construcție și rămâne în sarcina Ministerului Transporturilor.

”Astăzi semnăm certificatul de naștere al centurii metropolitane. Se pornește pe drumul realizării centurii metropolitane în două etape. Prima etapă presupune realizarea tuturor studiilor în perioada 2018-2019. Această etapă presupune 15 avize de specialitate și contact permanent cu CNAIR pentru avizarea fazelor intermediare ale documentațiilor tehnice. Cea de a doua etapă în perioada 2020-2023 presupune realizarea efectivă a centurii metropolitane. Această centură are trei avantaje majore: este o soluție pentru decongestionarea traficului, soluție pentru Spitalul Regional de Urgență, deblocarea dezvoltării Clujului în special în ceea ce privește proiectele mobiliare care sunt blocate”, a declarat Boc.

Toți ceilalați primari au subliniat importanța acestei centuri pentru decongestionarea traficului și pentru dezvoltarea regiunii.

”E o mare bucurie pentru mine că după aproape 20 de ani în primărie am ajuns să văd începutul acestei centuri. Și în Florești și în Gilău se face o coadă de mașini care începe din Apahida. Aceasta era singura soluție să rezolvăm această problemă. Această centura va ocoli Clujul, Apahida și Florești, iar mașinile grele vor circula pe această autostrada urbană”, a declarat Dumitru Sfârlea, primarul comunei Gilău.

”Chiar dacă în comuna Apahida această centură va avea un parcurs scurt este la fel de importantă ca și pentru celelalte comune. Avem deja probleme și în comuna Apahida, actuala centura nu face față. Până în acest moment am avut discuții pentru cosmetizări în ceea ce privește accesul pe centură sau pe drumul național, însă doar această centură va rezolva problemele. Mă bucur că am reușit să pornim acest proiect, și nu s-a pus niciodată problema să negociem, fiecare comună va suporta partea care ne revine pentru proiectare și sperăm ca în termenul de care discutăm să se finalizeze această lucrare”, a declarat Grigore Fati, primarul comunei Apahida.

”Mă bucur că luăm parte la demararea acestui proiect. Mă bucur că este conlucrare între administrațiile locale, acest lucru demonstrează că regiunea noastră se dezvoltă sănătos. Autostrada este de maxim interes pentru regiunea noastră și cred că se va realiza”. a declarat viceprimarul comunei Florești, Bogdan Pivariu.

Centura va avea 38 de km și costa 150 de milioane de euro.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare