Primele imagini cu autobuzele electrice ce vor circula în Cluj

Primele autobuze Solaris Urbino 12 electrice achziționate cu fonduri elvețiene nerambursabile vor ajunge la Cluj cel mai probabil în luna mai.

Inițial vor fi livrate 11 astfel de autobuze, dar în acordul cadru dintre Primăria Cluj-Napoca și Solaris Bus&Coach este vorba despre un număr de 30 de autobuze electrice, restul de 19 autobuze urmând a fi comandat ulterior sosirii primelor 11.

Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract cu Universitatea Tehnică având ca obiect elaborarea studiului de oportunitate (studiu de trafic și justificarea achiziției prin prisma impactului asupra mediului a noilor autovehicule de transport) pentru achiziția autobuzelor electrice.

Noile autobuze electrice vor înlocui autobuzele convenționale ce deservesc liniile de transport urban:

Linia 27 Piața Gării-Cartierul Grigorescu

Linia 28 Piața Mihai Viteazu-Cartierul Grigorescu

Linia 30 strada Aurel Vlaicu-Cartierul Grigorescu

Linia 32 strada Gh. Brâncuși-Piața Mihai Viteazu

Linia 32B stra Gh Brâncuși-Piața Gării

Studiul de trafic a rezultat că achiziționarea unei noi flote de autobuze electrice va duce la creșterea atractivității transportului în comun și la reducerea utilizării autoturismelor personale.

Cele 30 de autobuze electrice vor avea un efect asupra reducerii de emisii de gaze cu efect de seră, atât direct prin prisma emisiilor echivalente aferente motorizării, dar și indirect prin prisma atragerii de călători.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare