Primăria Cluj-Napoca va restaura bustul lui Octavian Goga din Parcul Central

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Bustul lui Octavian Goga este unul din piesele marcante ale Parcului Central din Cluj-Napoca, fiind identificat în Lista monumentelor istorice.

Acțiunea îndelungată a factorilor corozivi de mediu influențează degradarea operelor de artă expuse în aer liber.

Ca urmare a evaluării stării actuale a monumentului s-a constatat că plasamentul și soclu prezintă stări de degradare, în unele zone se observă fisuri în piatră, bustul este degradat, necesită refacere bărbii. Suprafața întregului ansamblul este afectată de factorii de poluare, dând astfel un aspect general inestetic.

Starea de degradare și aspectul general inestetic al monumentului Bustul-Octavian Goga este inacceptabil și neadecvat, având în vedere amplasamentul în Parcul Central al orașului. Având în vedere valoarea culturală și spirituală a poetului Octavian Goga, monumentul necesită intervenții și lucrări de reparații curente (restaurare și conservare), întrucât odată cu trecerea timpului se va accentua starea de degradare.

Restaurarea pe o suprafață aflată într-un grad oarecare de degradare este o intervenție cu scop de a o aduce într-o stare cât mai apropiată de cea originală, fără a aduce modificări în caracterul, configurația, caracteristicile și detaliile speciale.

Octavian Goga, născut la 1 aprilie 1881, cunoscut ca un mare poet român din epoca modernă, ardelean, politician de extremă dreapta și prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920. Octavian Goga a fost un poet de o valoare culturală și spirituală inestimabilă, un adevărat simbol național. Bustul lui Octavian Goga s-a amplasat în zona de protecție ”Parcul central din municipiul Cluj-Napoca”, în memoria marelui poet național.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău