Primăria Cluj-Napoca pregătește un nou parc pentru clujeni

Clujenii se vor putea bucura de un nou spațiu verde ce urmează să fie amenajat de către autoritățile locale. Noul parc de agrement va fi denumit Parcul Tineretului-Pădurea clujenilor.

Municipalitatea va transforma un teren degradat, un spațiu public neamenajat care nu mai are nicio utilitate și este folosit ca și pășune într-un parc. Obiectivul de investiții va fi amplasat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe Bulevardul Muncii, pe o suprafața de teren de aproximativ 20 de hectare. În prezent suprafața respectivă de teren și vegetația sunt puternic degradate, reprezentând un spațiu public neamenajat, cere nu are nicio utilitate (nu este utilizabil nici ca zonă verde, zonă de agrement, parc sau grădină). Datorită fenomenului de pășunat abuziv, în mod necontrolat, pe toată suprafața în cauză, există o degradare continuă a vegetației rămase, cu toate că începând cu anul 2009-din inițiativa municipalității, s-au plantat puieți forestieri din diferite specii care au fost la rândul lor degradați în urma acelorași acte abuzive-de vandalism și pășunat clandestin.

Parcul va fi conceput ca un mixaj funcțional, destinat mai multor tipuri de activități: funcțiuni sportive (amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, mese de ping-pong, șah, perete pentru cățărat, amenajări cu aparate fitness, amenajări pentru sporturile de iarnă), funcțiuni de agrement (locuri de joacă pentru copii, promenadă).

Municipalitatea urmărește astfel extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii, pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, prin îmbunătățirea calității mediului natural, stoparea degradării acestuia și crearea unui parc de agrement, loisir și sport. Parcul Pădurea Clujenilor va fi o unitate de spațiu predominant plantat, ce se va distinge în cadrul sistemului verde al orașului ca port verde al nordului Municipiului.

Ideea de bază care a generat propunerea este de mărire a suprafețelor verzi pentru a ajunge în anul 2020 la o suprafață de 27 mp/ cap de locuitor precum și cea de a crea noi zone de recreere și petrecere a timpului liber în municipiul Cluj-Napoca. Într-un oraș în plină dezvoltare, în care spațiul verde amenajat se reconfigurează permanent, amenajarea unui parc de cca, 20 de ha ar fi vitală pentru dezvoltarea durabilă și dinamică a orașului.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare