Primăria Cluj-Napoca demarează o acțiune de întreținere a monumentelor și statuilor

Primăria Cluj-Napoca va achiziționa servicii de întreținere și conservare monumente istorice, statui, busturi și plăci comemorative aflate în inventarul domeniului public al municipiului. Cluj-Napoca.

Măsuri de întreținere și conservare

Pentru a pune în evidență valoarea estetică și istorică a monumentelor istorice, a statuilor, busturilor și a plăcilor comemorative amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca precum și pentru a stabiliza degradarea, se propune luarea unor măsuri de întreținere și conservare, în conformitate cu normele tehnice și științifice în domeniu.

Întreținerea și conservarea monumentelor are ca scop atât salvarea operei de artă cât și a valorilor culturale, contribuind astfel la salvarea patrimoniului monumental.

Urmare a inventarierii monumentelor, statuilor, a busturilor și a plăcilor comemorative, având în vedere cele constatate, la început se impune cercetarea și stabilirea stării de degradare a acestor obiective, în funcție de care se vor efectua intervențiile necesare.

Categoriile de lucrări de intervenții de conservare sunt operații simple de întreținere și reparații prin anumite procedee speciale care pun în valoare protejarea în bună stare a identității monumentelor în zonele de protecție și ca o consecință, prelungirea vieții acestora.

Lucrările de întreținere implică demontarea plăcilor deteriorate și a celor care încep să se deprindă, remontarea plăcilor, reparații postament din piatră naturală, curățarea manuală a depunerilor neaderente (praf, pânze de paianjen), reparații pardoseli din piatră naturală, reparații fisuri, refacerea înscrisurilor de pe monumente.

Statuia Mihai Viteazu, printre cele mai degradate

În fiecare an se fac lucrări, dar unele statui arată în continuare deplorabil. Municipalitatea va cheltui în acest an 132.400 de lei pentru lucrări de întreținere a monumentelor, însă în continuare unele statui se află într-o stare de degradare. Municipalitatea ar avea nevoie de un program mai amplu care să cuprindă toate statuile, astfel încât să nu fie situații când undele sunt lăsate pe dinafară.

Va supun atentiei starea deplorabila a statuii lui M Viteazul din piata cu acelasi nume ; cad bucati de piatra de pe soclu , scarile sint deteriorate , piatra cubica cu care a fost construit pasajul din jurul statuii este degradat ; face o nota discordanta puternica cu alte monumente din Cluj .Nu se poate gasi o solutie sa fie reparat acest monument .Stiu ca piata nu poate fi reabilitata din motive obiective , dar statuia ? Poate se gaseste totusi o solutie”, potrivit unui clujean

Municipalitatea a anunțat că modernizarea statuii face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a Pieței Mihai Viteazu, proiect care însă bate pasul pe loc din 2009.

”Primaria are in vedere modernizarea intregii Piete Mihai Viteazu. In anul 2009 a fost finalizata licitatia prin care constructorul desemnat urma sa reabiliteze intreaga zona si sa construiasca acolo un parking subteran cu peste 500 de locuri. In timpul sapaturilor, la inceputul luncrarilor, s-a constatat faptul ca prin zona trecea magistrala de apa a orasului, iar acest lucru implica anumite modificari ale proiectului cu care constructorul nu a fost de acord. Primaria va continua acel proiect de modernizare a zonei, insa sub o alta forma, decat varianta initiala. Va fi organizat un concurs de idei, care va presupune atat reabilitarea zonei Pietei Mihai Viteazul, cat si statuia domnitorului”, potrivit municipalității.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii