strada inteligenta

Cluj-Napoca va avea prima stradă inteligentă din România. Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat indicatorii tehnico-economici în vederea modernizării străzii Molnar Piuariu.

”Proiectul vizează o premieră națională, prima stradă inteligentă cu toate dotările și facilitățile tehnologice de ultimă generație. Strada Piuariu va avea toate dotările unei străzi smart din Europa. Iluminat, WIFI, banci cu încărcare pentru telefoane, stații pentru biciclete, trotinete electrice. Va crește spațiul pietonal și calitatea vieții în zona respectivă. Va fi un model de stradă inteligentă pe care îl vom implementa și în alte părți ale orașului. Este un model de realizare a unor asemenea structuri urbane în România”, a declarat primarul Emil Boc.

Proiectul de amenajare a străzii Molnar Piuariu urmărește să ofere pietonilor și mijloacelor de transport nemotorizate prioritate în utilizare. Reorganizarea spațială, mobilarea, iluminatul public, plantarea unui număr semnificativ de arbor. Asigurarea unei suprafețe pietonale liberă de mașini parcate.

Vor fi amplasate locuri de parcare pentru biciclete, stații de încărcare pentru mașini, biciclete/trotinete electrice, bănci prevăzute cu încărcătoare USB sau aparate de iluminat cu surse LED. Un sistem de telegestiune și conexiune WIFI completează amenajarea și răspund exigențelor actuale pe care un spațiu public trebuie să le îndeplinească.

Proiectul va fi realizat din fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro.

Citește și:

În Cluj-Napoca au apărut trei stații de încărcare a telefoanelor mobile