Tișe: Dăm bani în locul Guvernului pentru prevenirea pestei porcine

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Consiliul județean Cluj a alocat azi bani pentru prevenirea pestei porcine, deși nu este în responsabilitatea sa.

Președintele Alin Tișe a precizat că a dat curs solicitării venite din parte Comitetului pentru combaterea bolilor. Suma de bani va fi alocată din fondul de rezervă al județului Cluj.

Noi astăzi substituim neputința unui guvern incompetent, care în mod normal ar fi trebuit să aloce această sumă de bani. Noi dăm curs unei solicitări venite din partea Comitetului local pentru combaterea bolilor. Noi puteam să ignorăm solicitarea acelui comitet, pentru că în virtutea legii Guvernul este obligat să suporte aceste sume de bani. Această sumă este propusă chiar de comitetul cu pricina. Comitetul a făcut analize și a spus că au nevoie de această sumă. Mă gîndesc că trebuie să respectăm suma prevăzută de ei și măsurile preventive stabilite. Foarte greu poți să treci peste decizia unui director. Ca să nu mai vorbim că decizia e validată de onor prefectul, care este la fel de incompetent ca și Guvernul PSD. Acesta a stat și s-a gândit ce suma e nevoie și a decis să o ceară Consiliului județean.  Dacă se va ivi un caz de pestă porcină vom avea o altă hotărâre a comitetului pentru a vedea suma necesară penru combaterea peste porcine. In virtutea relațiilor de colaborare foarte bune dintre Consiliul județean și Prefectură am acceptat să alocăm această sumă de bani”, a declarat Alin Tișe.

Secară: Porcii mistreți nu se plimbă încolonați peste covorașe

Consiliul județean a alocat suma de 352.000 lei pentru achiziționarea de substanțe dezinfectante pentru prevenirea pestei porcine.

Astfel, se propune achiziționarea a: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și 1.000 kg de Virkon S 1:200.

Specialiștii în domeniu au recomandat achiziționarea de soluție virulicidă (Virkon S 1:200). Acest material este folosit în contextul amenajării de dezinfectoare rutiere. Acestea vor fi amplasate pe cel puțin patru artere de circulație.

Râdem și glumim, dar pesta porcină este o tragedie națională. Creșterea sulinelor este legată de viața românilor. În Europa se trag semnale de doi ani de zile că virusul pestei porcine e prezent la vecinii noștri ucrainieni. De acolo a și venit. Domnul ministrul Daea nu a luat nicio măsură. Trebuiau luate măsuri. Peste porcină vine din mediul silvatic odată cu porcul mistreț. Noi vom vota o sumă pentru covorașe, dar ași văzut ca porții mistreți să circule încolonați pe șosea, pe unde se pun covorașele? O să votez această sumă, chiar dacă nu știu cum s-a ajuns la ea. Montarea acestor covorașe este absolut hilară. Amintiți-vă de ce s-a întâmplat cu gripa aviară. Au fost firme care au făcut bani din soluții care nu aveau concentrația necesară pentru a proteja”, a declarat consilierul județean Secară.

Tișe: nu o să luăm porcii oamenilor din coteț în cazul apariției virusului pestei porcine

Alin Tișe a precizat că nu este de acord cu măsurile adoptate de Guvern prin care se ucid toți porcii, fără a se verifica dacă sunt sau nu bolnavi.

Guvernul este depășit de situație. Eu nu voi vota niciun proiect care va presupune mersul la oameni în gospodării pentru a lua porcii din coteț. Acum e momentul ca și Guvernul să vină alături de noi cu măsuri de prevenție pentru a nu ajunge să le luăm oamenilor porcii din coteț. Chiar dacă sunt bolnavi, chiar dacă nu, porcii se omoară. Acest lucru nu putem să îl facem”, potrivit lui Tișe.

Se descoperă un focar și pe o rază de 12 kilometri se ucide tot. Vă imaginați ce înseamnă pentru un țăran să îi iei porcul din bătătură? Guvernul va rămâne în memoria noastră prin faptul că a gestionat atât de brutal pesta porcină. Din județul Sălaj, porcul cu pestă porcină a fost dus la Dej. În loc să se izoleze în focar, a fost plimbat dintr-un județ în altul. Situația este tragică”, a completat și Secară.

Citește și:

Pesta porcină nu a ajuns încă la Cluj. Cum vă puteți proteja animalele?

Ultimile articole

Articole populare