Pista nouă de la Aeroport și platforma APRON 4 prezintă deja deteriorări (FOTO)

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a reușit alături de consilierii județeni să aibă acces după mai multe încercări în incinta aeroportului să vadă pista nouă și platforma APRON 4.

Alin Tișe l-a acuzat pe directorul David Ciceo de faptul că are ceva de de ascuns și nu dorește să permită accesul consilierilor județeni.

În cadrul vizitei de ieri s-a constatat faptul că pista nouă a aeroportului și platforma APRON 4, care i-au costat pe clujeni aproape 50 milioane de euro, prezintă degradări / deteriorări inadmisibile încă din perioada de garanție

Conducerea Aeroportului este responsabilă pentru recepția ilegală făcută în trecut cât și pentru neluarea măsurilor care se impuneau încă din perioada de garanție, pentru remedierea defecțiunilor din prezent.

50 de milioane de euro din bugetul Consiliului Județean Cluj pentru lucrări care sunt deja deteriorate încă din perioada de garanție.  Pentru aceasta vor răspunde civil și penal cei responsabili.

Pietriș furat de la platforma de garare

De asemenea, s-a constatat că amplasamentul platformei de garare avioane, etapa a 2-a, avea pietrișul excavat (furat) la adâncime de 2-3 m. Din incinta aeroportului s-a furat și valorificat pietrișul excavat (atașăm imagini și nota de constatare).

Prin aceasta s-a prejudiciat bugetul public, terenul fiind proprietatea publică a județului Cluj. CJ Cluj a solicitat în instanță asigurare de dovezi și constatare la fața locului prin biroul unui executor judecătoresc în vederea formulării de plângeri penale și civile.

Platforma de garare, etapa 1, nu este terminată nici în prezent conform contractului cu constructorul și a proiectului. Recepția acesteia s-a făcut ilegal în absența CJ Cluj ca proprietar dar și a ISC. Preluarea acestei platforme de la constructor s-a făcut ilegal, prejudiciind bugetul public. Folosirea acestei platforme de către aeroport este ilegală întrucât niciodată Consiliul Județean, ca proprietar,  nu a predat-o către Aeroport.  Pentru aceasta CJ Cluj a formulat acțiuni în instanță urmând ca apoi să formuleze plângere penală.

”Platforma care a fost dată în funcțiune fost recepționată fără să fim informați. Am cerut CA-ului să îi lase și pe ei să vadă platforma. Ei spun că nu au nimic de ascuns da nu am fost lăsați să intrăm”, potrivit lui Tișe.

 

Consiliul județean va efectua plângeri penale

Cu privire la defecțiunile, deteriorările inadmisibile constatate la pista noua și la APRON 4 – Consiliul Județean va demara procedura legală în vederea stabilirii legalității și va întreprinde toate măsurile necesare care se impun, situația fiind inadmisibilă și extrem de gravă! Conducerea Aeroportului va răspunde pentru starea în care se găsește acum pista și platforma alături de constructorul care a efectuat lucrări ilegale.

Consiliul județean dă asigurări că aceste lucrări nu vor fi recepționate până nu vor fi conforme.

Preluarea acestor obiective în patrimoniul județului nu va fi făcută până când aceste lucrări nu vor fi conforme cu proiectele aferente și corespunzătoare, în prezent, din punct de vedere tehnic.

Pista nu a fost predată pentru că nu am preșuat-o deoarece este dosar penal. Nu putem certificatul de atestare a pistei. Nu la-m preluat de la proprietar dar trebuie să o preluăm.

”Când s-a construit pista între aeroport și Napoca s-au făcut compensări de TVA. Există riscul să plătim milioane de euro. Sunt lucrări suplimentare despre care nu am fost informați. Cine le-a dat dreptul să compenseze TVA-ul? Eu când voi semna recepția finală trebuie să mă asigur că este legală. Aceste recepții pe care noi trebuie să le facem, fie că este vorba de pistă sau de APRON, eu trebuie să le semnez. Eu nu le voi semna niciodată cât timp sunt ilegale”, a declarat Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare