Piata Mihai Viteazul

Piața Mihai Viteazul, pregătită pentru Centenar (VIDEO)

Piața Mihai Viteazul a fost supusă unor lucrări de reabilitare pe o suprafață de aprox. 4.000 mp. A fost montată piatră naturală, îmbunătățite zonele verzi și reabilitat vechiul sistem de iluminat public.

De asemenea, reabilitarea cuprins lucrări de consolidare, restaurare și conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului.

Primăria a amplasat și o bancă “smart” pentru trecători în Piața Mihai Viteazul. Aceasta se alimentează cu energie solară și permite încărcarea telefoanelor sau tabletelor. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca oferă clujenilor și turiștilor acces gratuit la internet Wi-Fi în zona Pieței Mihai Viteazul.

În ceea ce privește statuia domnitorului Mihai Viteazul, lucrările s-au desfășurat în trei etape

Etapa I – Executarea intervențiilor de primă necesitate – în cadrul căreia s-au efectuat lucrări pentru punerea în siguranța a monumentului, până la autorizarea lucrărilor, precum: delimitarea zonei de lucru și organizarea șantierului, înlăturarea vegetației parazitară și a mucegaiul de pe pietre, înlăturarea atentă a elementelor deteriorate, verificarea stării de conservare a betonului suport și protejarea elementelor componente ale monumentului.

Etapa II – Elaborarea documentației pentru obținerea avizelor, studiilor și expertizelor, documentației de autorizare construcție, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Etapa III – Lucrările de consolidare, restaurare și conservare la statuie. Lucrările au început pe data de 13 aprilie 2018 și au inclus restaurarea statuii și a celor trei fresce laterale, refacerea soclului, reamenajarea scuarului.

Lucrările de reparații la ansamblul statuar au fost executate de către Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L., subcontractant S.C. ADD Concept S.R.L., valoarea totală a proiectului fiind de 3.298.890,15 lei cu TVA.

În privința Pieței Mihai Viteazul, Primăria Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrări pentru îmbunătățirea zonelor pietonale, a spațiilor verzi și iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la stația de autobuz etc. Valoarea lucrărilor: 2.307.839,58 lei fără TVA.

În urma reabilitării sistemului de iluminat s-a înlocuit rețeaua de alimentare și s-au montat următoarele echipamente: 24 sisteme de iluminat tip bolard, 4 sisteme de iluminat public și arhitectural pentru statuia lui Mihai Viteazul (dotate cu proiectoare și camere de luat vederi), 5 sisteme de iluminat pietonal în zona stației de autobus, 3 firide pentru asigurarea alimentării cu energie electrică.

Depuneri de coroane în Piața Mihai Viteazul, de Ziua Națională a României în An Centenar

Manifestările organizate de Primăria Cluj-Napoca în Ziua de 1 Decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a României, vor începe la ora 9.00 cu ceremonialul depunerii de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

Programul evenimentelor de la Cluj-Napoca dedicate sărbătorii Centenarului poate fi consultat pe www.primariaclujnapoca.ro și pagina Cluj 100.

Citște și:

Micii producători din Piața Mihai Viteazu, amenințați că vor fi înlăturați (FOTO)

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare