evaziune fiscala

Persoanele acuzate de evaziune fiscală ar putea scăpa de urmărirea penală

Persoanele acuzate de evaziune fiscală ar putea să scape de urmărirea penală dacă achită integral prejudiciul. La suma datorată se va adăuga 20%.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil pentru proiectul de lege privind evaziunea fiscală.

„ În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, se arată în raportul adoptat marți de Comisia juridică a Camerei Deputaților, potrivit MEDIAFAX.

Instanța va decide termenul pentru acoperirea prejudiciului în caz de evaziune fiscală. Acesta poate fi de la 1 la 3 ani.

„În cazul în care mărimea evaziunii fiscale prevăzută la art 8 și art 9 justifică o astfel de măsură, instanța poate dispune acoperirea sumelor prevăzute la alineatele precedente într-un interval de 1-3 ani, neplata acestora având urmările prevăzute în alineatul precedent”, arată amendamentul adoptat, inițiat de deputatul UDMR, Marton Arpad.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat că se lucrează la un proiect mai larg, astfel încât să se ajungă la recuperarea sumelor de către statul român.

“Trebuie să prezentăm un proiect legat de evaziunea fiscală, pentru a aduce practica din alte state în România. Statul să recupereze sumele în loc să se facă închisoare. Susținem orice fel de măsură europeană. În România, în ultimii ani de zile, statul s-a dovedit a fi unul care nu e un partener în această privință”, a declarat Eugen Teodorovici.

Citește și:

Percheziții la Cluj. Afaceri ilegale cu mașini aduse din Germania

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare