Parcări pentru motociclete și scutere în zona cetrală și în cartierele Clujului

Primăria Cluj-Napoca încurajează folosirea mijloacelor de transport alternative, altele decât mașina personală, în acest sens municipalitatea urmând să amenajeze locuri speciale de parcare pentru motociclete și scutere în zona centrală.

”Este nevoie să amenajăm locuri de parcare pentru motociclete și scutere, în zonele centrale mai ales. Până în 15 martie se vor inventaria aceste locuri ce se pretează pentru a se amenaja parcări temporare, după aceea, în funcție de aprobările obținute de la Comisia de Monumente, să putem emite autorizații de construire cu caracter definitiv. Zona centrală este extrem de restrictivă în ceea ce privește acordurile din partea comisiei de monumente și de cultură a județului”, a declarat Emil Boc.

De asemenea, fiecare parking nou construit va fi dotat cu astfel de locuri de parcare amenajate special pentru motociclete sau scutere.

”Pe de altă parte, fiecare parking care se va construi în oraș va avea în mod special loc pentru biciclete, pentru scutere sau motociclete. Nu va exista locație care să nu aibă prevăzute astfel de locuri de parcare și dotări asigurate. În alte părți din lume se fac parkinguri pentru biciclete, noi începem această promovare de a susține în fiecare parking locuri pentru biciclete și de asemenea, la fiecare imobil pentru care se dă autorizație de construcție să aibă pregătite spații pentru biciclete.

Tot în zona centrală vor apărea locuri de parcare pentru motociclete și în parkingurile ce urmează să se construiască pe strada Avram Iancu și în Piața Cipariu.

”Toate parkingurile noi vor avea prevăzute spații special amenajate pentru biciclete sau scutere. Dorim să încurajăm folosirea acestor mijloace de transport alternativ. Dacă cetățenii nu au unde să lase aceste mijloace de transport acasă, cu siguranță nu le vor cumpără să le folosească în oraș. Există un parking privat pe strada Avram Iancu unde vom solicita să aibă asemenea locuri de parcare. De asemenea, primăria va demara construcția unui parking subteran în Piața Cipariu unde vom avea în vedere astfel de parcări în zona centrală. Toate străzile noi amenajate, cum este Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Moemorandumului au cadre metalice unde se poate parca și lega bicicleta. Din păcate, bicicletele sunt aproape inexistente”, a menționat și viceprimarul Dan Tarcea.

Primarul Emil Boc nu pierde ocazia să le reamintească clujenilor faptul că alte mijloace de transport vor înlocui tot mai mult mașinile.

”Regimul de mobilitate se va schimba și în orașul nostru. Vrem nu vrem vom merge încet, dar sigur spre alternative mai multe la mașină: transportul în comun, transporturile alternative. Orașul acesta urmează ceea ce se întâmplă în marile metropole europene. Acolo se face o restructurare a sistemului de mobilitate. Prioritățile sunt cele cu acces public mai mare: transportul în comun, transporturile de taxi, alte sisteme de sharing, biciclete. Azi când Clujul e sufocat de mașini poate suna că vorbim de o lume care nu există. Am obligația să spun că vom merge în altă direcție de mobilitate decât mașina”, a declarat Boc.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare