Parcări modulare în locul garajelor dintre blocuri

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că municipalitatea caută soluții pentru a amenaja parkinguri de mici dimensiuni, în zonele unde sunt mai puține garaje și spațiul nu permite realizarea unui parking mare.

Parcări modulare între blocuri

Garajele dintre blocuri urmează să fie desființate, iar în locul acestora ar urma să apară parkinguri pe schelet metalic.

”Vom începe să demolăm garajele din acest an. Suntem într-o analiză, sunt câteva soluții pentru un parking mic, parter și etaj, prin care să dublăm numărul de parcări și să nu fie necesar să realizăm construcții de dimensiuni mari între blocuri ca oamenii să aibă de suferit. Am primit deja câteva modele de la diverși arhitecți din Cluj și acum încercăm să rezolvăm și partea legală, cum putem să mergem mai departe. Aceste parkinguri sunt pe schelet metalic, sunt parcări modulare care se pot muta foarte ușor. Sunt folosite cu succes în SUA la diverse evenimente. Aceste parcări pot să stea în acel loc un an, doi sau cinci, iar dacă se întâmplă ceva cu terenul, adică să fie restituit proprietarilor care aveau garaj, se poate lua acea platformă și să fie mutată în altă parte”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Parcări modulare, un proiect anunțat din 2013

Primarul Emil Boc a tot promis astfel de parcări încă din 2013, consilierii locali PSD au fost cei care au insistat ca acest proiect să fie demarat însă a rămas tot la stadiul de proiect. Consilierii locali PSD fac des referiri la sistemul de parcări modulare, fiind un proiect care există în multe orașe din Europa, iar prin implementarea lui, s-ar reduce gradul de ocupare al străzilor.

”Primăria nu se implică, deși au trecut mai mulți ani de la propunere, deși a bugetat studiul de fezabilitate și s-a demarat procedura de găsire a terenurilor disponibile. De ce nu s-a identificat nici o porțiune de teren pentru astfel de parcări? Primăria este lipsită de viziune și de spirit practic”, a declarat Dan Morar, consilier local PSD. Morar mai afirmă că realizarea parcărilor de tip modular se pot realiza ușor și ar avea costuri rezonabile.

Retrocedările stau în calea parkingurilor

Viceprimarul Tarcea a ținut să precizeze că nu lipsa banilor este cauza pentru care nu se realizează mai multe parcări, ci situația terenurilor.

”Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm sunt retrocedările, pentru că Primăria Cluj-Napoca nu are o problemă în a construi garaje și parkinguri. Există bani, putem să asigurăm finanțarea lor, cea mai mare problemă este identificare terenului. Până în momentul de față ne-am concentrat pe zone mai largi în care să putem face parkinguri mari cu 300-400 de locuri de parcare. Din punct de vedere al documentației avem 10 parkinguri în lucru. Partea de autorizare reprezintă 80% din realizarea unei astfel de investiții. Acum ne orientăm și spre zone mai mici unde sunt 40-50 de garaje și unde putem să dublăm numărul locurilor de parcare prin aceste parcări modulare. Odată cu desființarea garajelor vom crește numărul de parcări cu 20% chiar dacă nu facem niciun fel de platformă acolo. Anul acesta vom trece la primele demolări de garaje”, a declarat Tarcea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii