Ordinea politică din România I

040520112012”Oamenii mari spun cel puțin la fel de multe prostii ca și oamenii obișnuiți numai că din păcate prostiile lor au viața mai lungă. A cere omului politic să nu iubească puterea este ca și cum ai cere poetului să nu iubească poezia sau agricultorului să nu fie îndrăgostit de ogorul său.” Petre Țuțea

Înlăturarea stării de spaimă din societatea românească nu se poate face decât printr-un proiect social convingător, pe care politicienii de după 1989 nu l-au arătat și demonstrat. Pentru  vindecarea socială este nevoie de o educație și o cultură politică a cetățeanului român care vreme de decenii a trăit în dezinformare continuă.

Nu avem voie să uităm că între anii 1950-1975, România a făcut eforturile cele mai mari din întreaga ei existență, să-și dezvolte economia națională, iar generațiile pensionarilor de azi au depus eforturi serioase în această direcție, suportând pe deasupra tot felul de privațiuni. La mijlocul anilor 1970, realizările economice ale anului 1938 au ajuns să poată fi obținute în câteva săptămâni.

Înainte de 1990 Romania din punct de vedere al exporturilor cucerea clasamentele europene și mondiale ale producțiilor agro-zootehnice și industriale.

Acum după atâția ani de la Revoluție, România să poată reajunge la producțiile abandonate în anii 90, care să permită locuitorilor un loc de muncă, de unde să primească veniturile de care au nevoie ca să trăiască decent și civilizat, va fi nevoie de multe investiții în capacități de producție și infrastructuri și de o muncă intensă a populației de vârstă activă de-a lungul a cel puțin 20-25 de ani! Numărătoarea acestor ani, ar trebui să înceapă numai de la data de la care, unul din guvernele prezente sau viitoare se va hotărî să facă ceva și pentru reabilitarea și dezvoltarea economiei naționale.

Politicienii nu întrevăd că există un rol important al publicului, ei recunosc numai că el are autoritatea ultimă și că îi poate scoate prin vot din funcții. Dincolo de acest lucru, faptul că publicul i-ar putea ajuta șă-și facă treaba mai bine, rămâne o zonă neexplorată.

Trebuie reținut că fără conscvență și moralitate în politică nu poate exista o politică valabilă, dar sigur că poate exista o pseudo-politică făcută de niște oameni pentru prelungirea lăcomiei puterii.

 

Ionuț Geană

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii