infrastructura de transport

România a pierdut 2 miliarde de euro pentru infrastructura de transport

Corina Crețu, Comisarul european pentru politică regională afirmă că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Acestea puteau fi folosite în infrastructura de transport.

„Din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România,  infrastructura de transport”, a declarat, comisarul european Corina Crețu, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit lui Crețu există și un aspect pozitiv, faptul că s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro pentru infrastructura de transport.

„ Dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro pentru infrastructura de transport. Doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren. 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective. Prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite”, a indicat Crețu.

Totodată, aceast a adăugat că absorbția „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană.

”În exercițiul 2014-2020, România are alocate aproximativ 31 de miliarde euro, inclusiv banii pentru agricultură. Fondurile europene oferă finanțare pentru 60-65% din investițiile publice din România. Am vorbit de capacitatea greoaie și capacitatea administrativă redusă. E o slăbiciune pe care am avut-o ca țară încă de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Nu am fost pregătiți să accesăm o asemenea sumă de bani. În 2007-2011 rata de absorbție a fost de 4%”, a declarat Crețu.

Te poate interesa și:

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare