Mihai Curteanu spune stop haosului imobiliar din Florești (VIDEO)

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Mihai Curteanu, PSD Florești, este revoltat de dimensiunea haosului urbanistic din comuna Florești și consideră că administrația locală are la dispoziție o serie de mecanisme pe care le poate utiliza pentru a spune stop acestui haos. Poate cel mai important dintre ele este definitivarea noului Plan Urbanistic General, un mecanism ce ar putea reglementa piața construcțiilor.

”Sunt anumite mecanisme care se află astăzi în posesia administrației publice locale, ea are pârghiile pentru a proteja societatea floreșteană, cei care doresc să își cumpere sau au deja în posesie un apartament sau o casă în comuna Florești. Planul Urbanistic General este în lucru, mai exact de opt ani de zile Primăria lucrează la elaborarea lui. Nu avem un PUG valabil în comuna Florești. Avem o libertate din partea constructorilor de a construi pe baza unui PUZ. Nu cred că e vina constructorilor. Ei sunt generatori de profit, care doresc să își maximizeze profitul cu o investiție cât mai mică. Prin acest PUG ar putea să intervină primăria”, a declarat Mihai Curteanu.

La fel de util ar fi și un studiu de trafic ce ar putea să stabilească impactul miilor de mașini care ajung în trafic odată cu finalizarea construcțiilor.

”Mai sunt și alte mecanisme pe care Primăria le are la dispoziție, cum ar fi un studiu de trafic. Nu avem un studiu de trafic să vedem ce impact au aceste construcții, ce impact are în momentul în care vin și se mută în Florești câteva mii de oameni care vor ieși în trafic zilnic cu mașina. Un astfel de studiu ar putea să ne relateze exact cum este situația de fapt în piață”, potrivit lui Curteanu.

Cel mai mare disconfort pentru locuitorii comunei este reprezentat de faptul că rețelele de apă, canalizare sau curent nu mai reușesc uneori să facă față. De exemplu, sunt zone unde canalizarea refulează la fiecare ploaie mai puternică.

”Nu avem o poziție din partea companiei de apă. Ei pot să vină să ne spună dacă rețelistica rezistă la noi și noi reconectări. Nu avem o poziție din partea Electrica. Și ei pot să ne spună dacă rețeaua rezistă la noi conectări. Putem vedea cu ochii noștri că aceste rețele nu rezistă. Cum avem parte de o ploaie abundentă, canalizarea refulează. Nu mai face față debitului și numărului mare de abonați pe care îi are. Am observat că administrația publică locală, prin domnul primar încearcă să arunce această problemă în curtea cetățeanului. Acesta este acuzat de rea voință, este acuzat că aruncă în canalizare diferite obiecte. Nu contest că există și astfel de oameni care aruncă obiecte ce pot înfunda canalizarea, dar nu cred că aceste este motivul principal pentru care la fiecare ploaie această canalizare refulează, creând grave deservicii. Am întâlnit familii cu copii mici cărora le refula canalizarea în casă”, a declarat Mihai Curteanu.

Mihai Curteanu consderă că trebuie luate măsuri cât mai urgent pentru a fi rezolvată această problemă. El a dat exemplul altor edili ce au reușit să evite haosul urbanistic și disconfortul cetățenilor.

”Cred că ar fi nevoie de un restart imobiliar, măcar să stopăm și să încercăm să reparăm ce se mia poate repara. Este un moment T0, trebuie luate măsuri radicale. Au fost edili care au reușit și s-au gândit la o strategie de dezvoltare imobiliară în cazul comunelor lor. Au creat PUG-uri prin care au interzis, au creat zone delimitate foarte clar, unde sunt zone de case, unde sunt zone de apartamente. Ei au încercat să se gândească la infrastructură, la rețelistică dacă rezistă sau nu rezistă. Aceste mecanisme sunt în mâinile administrației publice locale și doar ea poate veni în sprijinul cetățenilor. Cert e că nu se mai poate, trebuie luată o măsură radicală, trebuie rezolvată această problemă, trebuie pus în aplicare noul PUG pentru a putea reglementa în întregime situația în care ne aflăm astăzi”, a menționat Curteanu.

Ultimile articole

Articole populare