Loturile 3 și 4 pot să preia traficul rutier. Petiție pentru deschiderea tronsonului Aiud-Turda

Loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda sunt gata să preia traficul rutier, dar nu sunt date în circulație. În acest timp, șoferii riscă să își piardă viața pe drumul național paralel (DN1). Pentru că, se pare, viața nu are suficientă prioritate.

Împreună Declic, Asociația ProInfrastructura a decis să lanseze o petiție pentru prin care cer autorităților deschiderea imediată a tronsonului Aiud-Turda.

”Conform unui chestionar la care au răspuns peste 5300 de membri Declic, peste 60 la sută dintre noi am fost deja implicați într-un accident rutier. Suntem “campioni” în Europa la capitolul decese în accidente auto. În medie, 5 oameni mor în fiecare zi pe șoselele din România. 30 de km din DN1 (între Turda și Aiud) pot fi înlocuiți chiar astăzi cu o autostradă modernă (A10). Deși lucrările au fost finalizate, autoritățile tergiversează recepția”, potrivit ProInfrastructura.

Specialiștii independenți spun că aceste două tronsoane din A10 pot fi date în folosință fără riscuri. Posibilele neconformități imputate constructorilor nu afectează traficul și pot fi rezolvate după recepția parțială a lucrărilor și deschiderea traficului rutier. Mai mult, chiar purtătorul de cuvânt CNAIR (Alin Șerbănescu) a declarat de curând că recepția lotului 4 nu este împiedicată de problemele alimentării cu apă a Centrului de Întreținere și Coordonare (CIC), “întrucât nu afectează drumul propriu-zis”.

”Credem că viața chiar are prioritate în fața barierelor birocratice. Dacă noi tăcem, permitem birocrației, incompetenței și fugii de răspundere a oficialilor CNAIR să țină închisă o autostradă perfect funcțională. Pentru autorități este mai ușor să amâne rezolvarea problemelor, dar dacă suficient de mulți le vom spune că amânarea este un act criminal, vor urgenta deschiderea circulației. În caz contrar, vor putea fi considerați responsabili moral pentru morții de pe DN1”, a semnalat ProInfrastructura.

Societatea civilă, reprezentată de comunitatea Declic și Asociația Pro Infrastructură, lansează o petiție prin care se cere deschiderea urgentă a traficului rutier pe A10. Puteți semna: http://bit.ly/2Hmbwjw

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare