La Cluj-Napoca administrația locală a girat un urbanism haotic

Adrian Borda, arhitectul denumit ”părintele noului Plan Urbanistic General” recunoaște că la Cluj s-a construit fără a respecta niciun fel de reguli și totul cu acceptul administrației publice locale.

La Cluj s-a construit haotic

Arhitectul Adrian Borda speră că perioada neagră, așa cum o numește dânsul, în care la Cluj s-a construit haotic, fără nicio viziune să se fi încheiat, iar orașul să intre într-o altă etapă.

”Sper ca această perioadă neagră din istoria urbanismului clujean de după anii 90 să se închidă. Am construit orașul într-un mod incalificabil. Sper că aceste lucruri vor rămâne în trecut, își vor lăsa urmele, dar până la urmă orașele se pot acomoda cu lucrurile rele. Cred că perioada de criză a mai schimbat din lucruri, s-a mai îmbunătățit legislația. Un Guvern de acum 6-7 ani a cerut un audit extern, un grup de francezi a venit și s-a uitat prin legislație și norme, s-au luat cu mâinile de cap, iar concluzia a fost că au fost aduse îmbunătățiri. Noi am avea nevoie de o legislație serioasă, dar deocamdată putem merge doar cu pași mărunți. După intrarea în vigoarea a PUG se știe exact ce poate construi, nu mai construiește fiecare ce vrea. Aduce ordine și reguli. Reglementările au un dublu scop. Protecția celorlalți și promovarea unui interes public privind calitatea vieții. Erorile și proiectele nefericite s-au cam încheiat”, a declarat Borda.

Administrația locală, vinovată pentru un urbanism fără reguli

Adrian Borda afirmă că la Cluj s-a construit haotic deoarece administrația locală a ales să nu mai respecte PUG-ul, iar interesul cetățenilor nu a mai fost apărat.

”S-a construit fără reguli, fără niciun fel de concepție de oraș. PUG-ul avea reguli vagi și propuneri complet inadecvate. Pe de altă parte, a funcționat într-o epocă în care derogarea în urbanism era regulă. Putea să fie orice plan, eu mă duceam și spuneam că vreau să fac ceva, ti se spunea să faci un PUZ și PUD și obțineai autorizația pe baza acelui PUZ. Sistemul acesta derogatoriu s-a dovedit catastrofal, a creat foarte multe inegalități între cei care construiau, regulile planului Urbanistic General rămânând în istorie. Acești dezvoltatori imobiliari își urmăresc legitim interesul. Pe de altă parte, există administrația care trebuie să aibă grijă de interesul nostru, acest lucru nu s-a întâmplat și rezultatul a fost această perioadă neagră. E o istorie recentă cu ale cărui consecințe trebuie să trăim. Cu aceste clădiri, cu tunuri imobiliar făcute urât”, a declarat Borda, într-o emisiune la un post de radio local.

Dezvoltarea orașului depinde de dezvoltarea infrastructurii

Arhitectul Borda atrage atenția asupra faptului că administrația locală trebuie să se implice mult mai mult în dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă infrastructură, în caz contrar orașul va intra în coalps.

” Vine apoi discuția despre prioritățile administrației publice care nu pot fi tranșate de PUG. Problema este dacă dezvoltarea orașului și a infrastructurii ține pasul cu dezvoltarea privată. Orașul e construit de cetățeni în proporție de 90%, dar avem nevoie de acea contribuție de 10% a primăriei. Problema e puțină determinare din partea administrației în a dezvolta infrastructura: artere de circulație, zone verzi, servici publice. Acestea costă și implică un efort mai mare, nu sunt spectaculoase deci poate că nu aduc voturi ca și o investiție simplă și cu impact mediatic, dar cred că lipsa de dezvoltare a infrastructurii ne va duce într-un punct mort când orașul nu va mai rezista și vom fi obligați să reacționăm rapid. Începe să crească semnificativ gradul de utilizare a mașinii și acest lucru duce la creșterea traficului, descoperim că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic. O caracteristică a lumii politice de azi e viziunea de termen scurt, dezinteresul pentru viziunea pe termen lung care nu aduce voturi”, a completat Adrian Borda.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii