alin tise banner
Institutul Clinic de Urologie

Echipamente performante pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj a achiziționat și dat în folosință o serie de echipamente medicale și aparatură de ultimă generație.

300.000 de lei au fost alocați din bugetul forului administrativ județean pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal.

Beneficierii direcți sunt cei peste 8.000 de pacienți aflați în îngrijirea acestuia. Dintre care peste 1.900 de pacienți transplantați. Au fost achiziționate un turn de video endourologie de înaltă performanță, o linie de echipamente pentru testare hematologică și o centrifugă, patru aparate de dializă, o pompă de vacuum pentru un autoclav, 20 de unități de aer condiționat, saltele noi, lenjerii și accesorii de pat etc.

Un act medical de calitate necesită o infrastructură sanitară adecvată, dotări și echipamente corespunzătoare. Tocmai de aceea, am sprijinit financiar Institutul de Urologie și Transplant Renal. Contribuim direct la salvarea vieții și a sănătății a mii și mii de pacienți„, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Care au fost investițiile realizate la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal?

Cea mai importantă investiție a fost un turn de video endourologie de înaltă performanță. Acestea permite creșterea acurateței procedurilor urologice endoscopice. Marea majoritate a pacienților au nevoie de o intervenție chirurgicală endoscopică. Endoscopia de înaltă rezoluție permite urologului să realizeze un diagnostic intra operator. Un tratament chirurgical cu o mult mai mare precizie. Se reduce astfel rata complicațiilor ce pot duce la creșterea perioadei de spitalizare sau a duratei de recuperare postoperatorie.

De asemenea, au fost cumpărate două aparate necesare stabilirii compatibilității între primitorul transfuziei și sângele disponibil. Acestea sunt indispensabile pentru efectuarea în siguranță a transfuziei sanguine. Este vorba despre o linie de echipamente pentru testare hematologică și despre o centrifug. Aceste aparate se regăsesc în dotarea Unității de Transfuzii Sanguine.

Tot din fondurile Consiliului Județean, ICUTR a achiziționat patru aparate de dializă, indispensabile activității de transplant.

Vor fi folosite atât pentru pacienții ce urmează a fi transplantați cât și pentru cei care au fost transplantați dar sunt în perioada inițială post transplant.

Totodată, a fost achiziționată o pompă de vacuum pentru un aparat de sterilizare (autoclav), fără de care acesta nu poate funcționa. Autoclavul era inițial, nefuncțional, tocmai din cauza defectării acestei pompe. În mod evident, investiția a fost justificată de faptul că blocul operator și activitatea chirurgicală sunt dependente de sterilizarea instrumentarului chirurgical.

Saltelele vechi și uzate au fost înlocuite cu unele noi, protejate de huse impermeabile. Lenjeriile și accesoriile de pat au fost de asemenea, înnoite. Totodată, au mai fost achiziționate 20 de unități de aer condiționat pentru a asigura confortul termic necesar recuperării optime a pacienților în perioada postoperatorie.

În prezent se află în derulare și procedura de pregătire și elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) necesară pentru reparațiile capitale ale imobilului care găzduiește Institutul. Acestea sunt imperios necesare pentru atingerea standardelor de calitate adecvate și pentru oferirea unor servicii medicale la cele mai înalte standarde europene.

Citește și: