Acasă Administrativ Încep lucrările pentru reabilitarea fațadei Muzeului de Artă

Încep lucrările pentru reabilitarea fațadei Muzeului de Artă

Muzeul de Artă

Palatul Banffy ce găzduiește Muzeul de Artă Cluj va beneficia în perioada imediat următoare de o serie de lucrări ce vizează reabilitarea fațadei.

 ,,Este de datoria noastră să conservăm aceste monumente care dau farmec Clujului și care atrag, zi de zi, numeroși turiști. Pe lângă creșterea atractivității acestei perle arhitecturale a Clujului, prin intermediul acestei investiții ne dorim să contribuim inclusiv la asigurarea unui grad crescut de siguranță a pietonilor care tranzitează centrul istoric al municipiului„, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Ce lucrări vor fi executate la fațada Muzeului de Artă

Clădirea Muzeului de Artă urmează să beneficieze de lucrări de consolidări structurale precum intervenții locale la șarpantă și la zidăriile cu fisuri, crăpături, respectiv intervenții de combatere a umidității la fațade, conform recomandărilor din expertiza tehnică a structurii portante.

De asemenea, vor fi executate lucrări de intervenție la învelitori, șorțuri de tablă în zona streșinilor și învelitorilor lucarnelor și lucrări de restaurare a finisajelor fațadelor, a componentelor artistice din piatră, tencuială și fier forjat precum și a tâmplăriilor exterioare.

            Valoarea totală a lucrărilor este de 952.000 de lei, TVA inclus. Termenul maxim de execuție fiind de cinci luni de la data eliberării autorizației de construcție.

            Proiectul urmează a fi realizat de către asocierea formată din ADDCONCEPT SRL, responsabilă cu execuția lucrărilor și societatea K&K STUDIO DE PROIECTARE SRL, responsabilă pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică.

Palatul Banffy se află, parțial, în proprietatea publică a județului Cluj, Muzeul de Artă fiind, în prezent, administratorul clădirii. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României.

Scurt istoric

Edificiul a fost ridicat în perioada 1774-1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reședință particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinații: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosință Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

Citește și:

Demersuri concrete în vederea reabilitării Palatului Banffy – Muzeul de Artă

Exit mobile version