masinile electrice

Primăria Cluj-Napoca a amenajat două stații unde pot fi încărcate mașinile electrice. Posesorii unor astfel de mașini vor putea să le încarce gratis în parkingul Unirii sau în parkingul de pe strada Moților

”Astăzi vom porni stațiile de încărcare pentru mașinile electrice. Avem două stații de încărcare pentru mașinile electrice pe care le-a făcut Primăria Cluj-Napoca. Una este în Piața Unirii, iar cealaltă este în parkingul de la Primărie de pe Moților. Sunt stații de încărcare care au două prize. De astăzi cei care au mașini electrice își pot încărca gratuit mașina la cele două stații”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Mașinile electrice ajută șoferii să facă economii substanțiale

”Știu că acum doi ani erau 10 mașini electrice, dar există un apetit al oamenilor pentru a-și achiziționa mașini electrice. Acest interes este inclusiv din partea celor care fac taxi. Există și o mașină electrică ce face taxi. Încet, încet și prețurile au devenit mai accesibile pentru că statul român acordă 10.000 de euro compensație pentru cei care își cumpără mașini electrice. Astfel, dacă o mașină costă 28.000 de euro, poți să o cumperi cu 18.000 de euro. Cei care fac taxi sau cei care folosesc mașina în oraș pot să facă economii substanțiale la combustibil”, a specificat Dan Tarcea.

Stația de încărcare din Piața Unirii este una rapidă ce le permite șoferilor să își încarce mașina în doar 40 de minute.

”Mașina electrică poate să fie încărcată și acasă, doar că acasă trebuie încărcată între 8-12 ore. Dacă o încarcă în Piața Unirii poate să o încarce în 40 de minute. Este o stație de încărcare rapidă. În Parkingul de pe Moților durează între 1 și 4 ore deoarece este o stație de încărcare puțin mai mică. Totalul investițieie a fost de 232.000 lei. Ne dorim să încurajăm folosirea mijloacelor de transport ecologice. Astfel putem diminua emisiile de dioxid de carbon”, potrivit lui Tarcea.

Pentru a utiliza stațiile de încărcare e nevoie să fie descărcată aplicația Polifaizer. Această le arată șoferilor stațiiile de încărcare din toată țara.

”Pentru a putea să își încarce aceste mașini electrice trebuie să descarce aplicația Polifaizer, pentru a vedea toate stațiile electrice din țară. În municipiul Cluj-Napoca mai sunt și în alte locuri stații de încărcare pentru mașinile electrice. Sunt marile magazine sau chiar și unele hoteluri au astfel de stații. Cei care au o mașină electrică pot să vadă foarte ușor unde sunt stațiile de încărcare. Prin această aplicație pornește și oprește stația de încărcare. Este un acces facil și foarte ușor la stația din Piața Unirii. Acolo vor putea să parcheze doar mașinile electrice. Ei pot să staționeze doar pe timpul cât își încarcă mașina”, potrivit lui Tarcea.

La nivelul orașului Cluj-Napoca pentru automobile electrice nu există o statistică oficială privind numărul acestora, însă nu depășește numărul zecilor, municipiul fiind în poziția a doua în privința posesorilor de automobile electrice, după București. Infrastructura de alimentare este realizată de 7 stații de încărcare, toate private, poziționate în mai multe zone ale Clujului: parcare Hipermarchet Cora, parcare Supermarket Kaufland Mărăști, Hotel Univers T, Office Building, Hotel Lol et Lola, Hotel Ana Dome și Romstal Cluj.

Citește și: