În sfârșit, Primăria Cluj-Napoca verifică modul în care se toaletează copacii

După zeci de sesizări venite din partea clujenilor, primăria Cluj-Napoca a decis să oblige firmele care se ocupă de toaletarea copacilor să țină un dosar pentru fiecare copac. Firmele vor fi obligate astfel să aibă poze cu respectivul arbore înainte și după procesul de toaletare.

”Am decis ca fiecare toaletare de arbori pe care o face primăria în acest oraș să fie făcută cu probă martor, adică să ovem o poză înaite de toaletare si o poză după toaletare. Am observat, pe baza plângerilor întemeiate ale unor cetățeni, că în oraș se fac unele toaletări, multe dintre ele nu de către primpărie ci de de firme angajate de asociatiile de proprietari,  care nu respceta exigentele sănătoase pentru toaletare. Vedem arbori care puteau să arate mai bine, dar care sunt ciuntiți și arată urât. Incepând de ieri, am dispus ca pentru toți copacii care intră într-o formă de toaletare sau alta, firmele angajate de primărie să aibă un dosar pentru fiecare copac. Să știm pentru fiacare copac cum arăta și cum a fost toaletat pentru a evita potențialele abuzuri. E un bun al nostru, al tuturor și trebuie protejat. Calitatea vietii începe de la respectul față de mediul înconjurător, respectul față de copaci, modul în care se respectă curățenia la bloc, în parc sau pe stradă” a menționat Boc.

De asemenea, tot pentru a reda clujenilor spațiile verzi, primăria a renunțat la montarea gardurilor de sârmă.

Anul trecut pe baza unei propuneri venite de la o doamnă am sistat montarea de gard metalic in oraș. Propunerea nu este populară, dar avem nevoie de spatii deschise, de mai multă civilizatie, de a nu intra pe spațiul verde și a-l murdări sau de intra cu câinii fara să curățăm. Aceste lucruri se învață, iar dacă nu obligăm prin amenzile pe care le aplicăm. Spațiile verzi nu trebuie îngrădite, acest lucru mi se pare foarte corect și foarte sănătos. De aceea am decis că nu se amplasaează gard metalic, se amplsează gard viu, acolo unde se solicită de către asociațiile de proprietari, ca să nu creăm aceste bariere intre cetețeni și spațiu verde. Obligația noastră este să îl protejăm, să avem grijă de el, să îl facem cât mai plăcut cu putință. Acest lucru înseamnă și din partea cetățenilor un grad ridicat de civilizație, un sporit spirit civic, de a arunca mizerii, de a nu lăsa murdărie. Echipele de la Poliția locală își fac datoria în cartiere și intervin inclusiv cu sancțiuni când intervin degradări ale spațiului verde”, potrivit primarului.

Boc este convins că cetățenii Clujului au un nivel ridicat de civilizație care va transforma Clujul în cel mai frumos oraș verde din România.

Avem un oraș cu o populație care este receptivă și dacă e încurajată poate să facă cel mai frumos oraș verde din România. Am plantat deja 980 de arbori, ne apropeim de 1000 de arbori plantați în toate colțurile orașului. Se schimbă fața orașului. Avem nevoie și din partea cetățenilor de acest simț civic, în creștere la Cluj-Napoca, de ne proteja spațiul, de a-l curăți, de atrage atenția celor care fac mizerie că nu este loc într-un oraș ca și Cluj Napoca să arunce oriunde gunoaie”, a declarat Boc.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare