fabrica clujana

În fabrica Clujana nu se vor mai face pantofi. Halele vor avea altă destinație (VIDEO)

Consiliul județean Cluj a decis să achiziționeze halele și terenul de la fabrica Clujana, situate în Piața 1 Mai. Fabrica va fi mutată în TETAROM, iar zona va fi modernizată.

”Am decis să cumpărăm terenurile și clădirile de acolo.  Zona respectivă va deveni un centru de dezvoltare al orașului. Platforma respectivă de la Clujana va avea o stație de tren metropolitan. Se va folosi infrastructura actuală a căilor ferate și se vor fi accesați bani europeni. În esența zona respectivă se va dezvolta. Potrivit PUG în acea zonă se pot realiza centre de conferințe sau congrese, campus universitar, spitale, parc sportiv sau tematic, clădiri cu activități de locuire, activități administrative, financiar-bancare, culturale, sănătate, turism. Practic în acea zonă s-ar putea realiza orice în materie de construcții. Halele respective sunt extrem de solide și vor fi expertizate. Vom vedea cât mai suportă ca și regim de înălțime  Intenționăm să înălțăm clădirile. Fabrica nu va mai avea în proprietate nici halele și nici terenul. Destinația va fi schimbată, nu va mai fi acolo fabrică de pantofi. Halele vor fi modernizate și folosite pentru alte obiective. Fabrica va fi mutată în TETAROM.”, a declarat președintele Consiliului județean Cluj, Alin Tișe.

Achiziționarea acestor hale de către Consiliul județean ajută fabrica Clujana să nu ajungă la faliment. În acest fel, fabrica își poate plăti toate datoriile către ANAF.

”Acel amplasament va deveni proprietatea județului. Altfel, riscam să ajungem la vânzare pe care fiscul să o facă la licitație. Noi vom păstra halele, încercăm să extindem halele, dar va fi altă funcționalitate acolo. Vom găsi o altă utilitate acolo. Va fi folosit la maxim acel spațiu. Ne-am dorit foarte mult să nu ajungem la vânzare. ANAF-ul era principalul creditor. Noi odată ce cumpărăm corpurile, Clujana își va plăti la ANAF datoria. În halele din TETAROM vor avea condiții să muncească mai bune decât acum. Sunt două hale pe care le-am făcut din bani europeni și pe care le vom preda către TETAROM în scurt timp după ce vom stabiliza versantul. În una din hale va fi fabrica Clujana”, a specificat Tișe.

Potrivit lui Alin Tișe, aceasta a fost singura varianta găsită pentru a salva fabrica Clujana.

”Nu am avut soluții mai bune, nu am găsit o altă soluție miraculoasă. CA-ul a explicat mereu că este o piață cu probleme, e o fabrică ce se impune greu având în vedere concurența pe piața respectivă. Tot ce am putut noi să facem a fost să schimbăm Consiliul de Administrație și să punem alți oameni. Nu am avut soluții mai bine pe care să le putem aplica. Clujana a intrat într-o problemă în momentul în care finanțele a pus-o să plătească TVA, deși era o societate inițial scutită de la TVA. În momentul în care au fost obligați să facă această plată, s-au destabilizat financiar. De acolo s-au rostogolit cu datoriile. Noi am schimbat directorii, am schimbat CA-urile, trebuie să recunosc că nu am avut o soluție mai bună”, a menționat Alin Tișe

Clujana poate să ajungă pe profit chiar de anul viitor.

”Evaluare a fost făcută de un evaluator independent. Vorbim de clădirea principală în care funcționează fabrica, respectiv halele și clădirile administrative și un teren unde funcționa fosta centrală termică. Terenul are o suprafață de 6500 mp utili. Clădirea are trei nivele, parter și două etaje. Suntem în faza de a propune planul de reorganizare. Acum suntem într-o fază premergătoare care permite județului să conserve în patrimoniul său acest patrimoniu pe care îl are fabrica. Datoriile societății sunt de 22 de milioane de lei, practic se acoperă tot pasivul societății. Este obligatoriu ca fabrica să meargă mai departe spre a-și dezvolta și folosi brandul. La nivel de țară, nu doar în cazul Clujana nu mai este o afacere de viitor. Dar, la nivelul la care brandul poate să vândă pe piața din România, fabrica poate să funcționeze pe profit. Din punct de vedere al tehnologiilor stăm foarte bine, iar din punct de vedere al forței de muncă suntem acoperiți”, a explicat directorul Clujana, Florin Gliga.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare