fara masini

În Cluj sunt 200.000 de mașini. Primăria face parkinguri ce vor fi gata în 2020

Viceprimarul Dan Tarcea recunoaște că în municipiul Cluj-Napoca numărul mare de mașini reprezintă o problemă. Soluțiile propuse de municipalitate se derulează încet. Parkinguri ce vor fi gata peste doi ani, garaje ce se demolează într-un ritm prea lent.

”Cluj-Napoca este un oraș top în Europa în ceea ce privește numărul de mașini pe cap de locuitor. Sunt în Cluj-Napoca 155.000 de mașini înmatriculate în Cluj-Napoca. Mai sunt vreo 20.000 de mașini care sunt în Cluj dar sunt pe firme de leasing, sau înmatriculate în alte orașe. Se adaugă 20.000 de mașini ale studenților. Avem în Cluj-Napoca 200.000 de mașini, fără cele care transitează orașul. Acest lucru se traduce prin faptul că la fiecare două persoane există o mașină. Suntem în top în Europa, având în vedere că 20% din populația Clujului este tânără, sub 18 ani și nu are mașină. Alți 10-15% sunt peste 70-80 de ani și nu au o mașină în proprietate”, a declarat viceprimarul Tarcea.

Demarează construcția la patru parkinguri, dar acestea vor fi finalizate abia în 2020. Până atunci fiecare trotuar sau spațiu verde va fi ocupat de mașini.

”Numărul de mașini este foarte mare și trebuie să oferim alternative. Ori alternativele sunt parkingurile. Astfel să putem elibera aleile și spațiile verzi care azi sunt ocupate de mașini. Să demolăm garajele și pe locul garajelor să facem parkinguri. Să creștem calitatea vieții și a spațiului de locuit în Cluj-Napoca. Avem patru parkinguri care sunt într-o fază mai avansată. A fost o muncă importantă desfășurată de coșegii mei până am reușit să demarăm aceste proiecte. Parkingul Hașdeu a fost început de multă vreme, au fost blocaje, dar am reușit să deblocăm lucrurile. Până la sfârșitul acestui an trebuie să avem autorizație de construire. Discutăm de Primăverii nr 20, Primăverii 8 și Mogoșoaia nr 7. Lucrurile au mers bine și firmele care au câștigat licitațiile par să nu aibă probleme financiare. Au mai făcut lucrări în Cluj-Napoca, lucrări pe care le-au terminat în timp util. Până în anul 2020 ar trebui să fie gata toate cele patru parkinguri.Vom da ordinul de începere a lucrărilor ori la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor”, potrivit lui Tarcea.

Citește și:

Boc, în război cu mașinile:Epoca un șofer, o mașină ar trebui să apună

Mașinile, alungate din centru. Mai mult spațiu pietonal în zona centrală din Cluj

Masinile ocupă trotuarele

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare