Haos urbanistic în Florești. Neon Lighting, proiect imobiliar controversat: blocuri noi de opt etaje (VIDEO)

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Haosul urbanistic din comuna Florești nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Se construiește foarte mult, deoarece și cererea este foarte mare, însă nu mai sunt respectate niciun fel de reguli. Administrația locală pare în continuare depășită de dezvoltarea rapidă a comunei. Fiecare petic de pământ este exploatat la maxim de către dezvoltatorii imobiliari, iar autoritățile locale nu au găsit formule pentru un urbanism . În lipsa unui PUG și a unui studiu de trafic, se construiește haotic, rețelele de utilități fac față cu greu, arterele sunt împânzite de mașini, iar singurii afectați sunt cetățenii.

SC Neon Lighting SRL vrea să construiască blocuri de opt etaje într-o zonă de instituții și servicii publice

La fiecare ședință de Consiliul local se aprobă noi proiecte imobiliare. Unul dintre proiectele imobiliare controversate, ce se află pentru a treia oară pe masa consilierilor locali, urmează să fie dezvoltat de  SC Neon Lighting SRL și vizează realizarea unor imobile cu opt etaje în zona Metro. Pe singura bucată de pământ din zonă rămasă neexploatată, un dezvoltator imobiliar intenționează să realizeze mai multe imobile cu opt etaje.

Proiectul a fost contestat deoarece prin respectivul PUZ se solicită schimbarea radicală a funcțiunii zonei, care la data actuală este de Instituții și Servicii Publice, în funcțiunea de locuințe. Cei care contestă acest proiect consideră că schimbarea de funcțiune nu este justificată prin PUZ, nu aduce nicio modificare pozitivă a situației actuale.

”Utilizarea excesivă a terenului, mult peste orice indicator urbanistic posibil de aprobat în condiții legale vine în contradicție cu prevederile articolului 5, alin 2 din OMS 119.2014 prin care se interzice schimbarea destinației funcționale a unei zone dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită. Aglomerarea platformelor de colectare a deșeurilor menajere la distanțe inferioare celor legale presupune un risc iminent asupra sănătății populației de bună credință care a cumpărat imobile anterior și care nu a fost consultată anterior elaborării acestuia”, argumentează vecinii care se opun acestui proiect.

De asemenea, în baza Codului Civil și a legii 50/1991, este obligatorie obținerea acordului autentic al vecinilor pentru construcții noi care au altă destinație decât a celor învecinate. Aici avem schimbarea de destinație din industrial și servicii în locuințe:

„2.5.6.Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în forma autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și in cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.”

În acest caz, acest acord, imperativ cerut de lege lipsește în totalitate.

SC Neon Lighting SRL a fost în centrul unor proiecte imobiliare controversate și în Cluj-Napoca.

Pe strada Mărăşeşti nr. 40 va construi un imobil cu 2S (două subsoluri) +P (parter) +5E (cinci etaje) +ER (etaj retras). Un bloc construit între case, iar vecinii acuză distanțele mici, dar și faptul că noua construcție le va lua lumina și soarele.

SC Neon Lighting SRL a realizat iluminatul străzilor din comuna Florești și realizează iluminatul festiv din Cluj-Napoca încă din 2009.

Haosul urbanistic din comuna Florești este explicat și de Mihai Curteanu, PSD Florești, care subliniază faptul că nici cetățenii și nici dezvoltatorii nu sunt responsabili pentru haosul imobiliar, ci doar administrația publică locală.

”Avem proiecte de dezvoltare imobiliară care cuprind 8-9-10 blocuri, ca nivel de înălțime de 8 etaje, putem să ne putem întrebarea dacă infrastructura rutieră va rezista în momentul în care 1000 de mașini se vor revărsa în trafic la prima oră în strada Avram Iancu, un trafic extrem de aglomerat. La momentul întoarcerii acestor familii către locuințe se va crea un mare ambuteiaj, iar floreștenii își pierd în trafic ore bune. Întrebarea mea este: De ce nu avem, domnule primar, un PUG care să reglementeze și să structureze acest haos imobiliar, și care ar putea să îl oprească? Nu există astăzi la nivelul administrației locale o viziune asupra dezvoltării imobiliare. Din păcate ne îndreptăm cu pași repezi către o veritabilă favelă. Sper domnule primar că veți veni la fața locului, veți studia problema și veți lua cea mai bună decizie în ceea ce privește binele comunității”, a declarat pentru Cluj Manifest, Mihai Curteanu, PSD Florești.

De asemenea, Mihai Curteanu a oferit exemplul unor alți edili care au reușit să ia măsuri pentru a evita haosul urbanistic în localitățile lor.

”Putem să preluăm modele de bună practică de la alți edili care au început și au reușit să se lupte cu acest haos imobiliar. Au dorit să devină un stăvilar împotriva dezvoltării imobiliare haotice. Emil Boc a interzis construcția de blocuri pe anumite zone din Cluj în urma unui studiu de trafic până în momentul în care infrastructura rutieră va permite. Putem avea un alt exemplu, comunele din Cluj care au realizat că vor deveni dormitorul Clujului au încercat, iar edilii acelor comune s-au interpus în fața dezvoltării imobiliare haotice. Avem exemplu comuna Chinteni, unde doamna prima Lucia Suciu a luat o decizie radicală, nepermițând construcția de blocuri între case, reglementând prin noul PUG acest lucru. Avem un alt exemplu, comuna Feleacu, unde primarul Gabriel Costea își protejează locuitorii care doresc să își construiască o casă și nu permite construcția de blocuri pe anumite zone. Sunt edili care au înțeles acest mecanism, au încercat că există acești constructori care nu au nicio vină, sunt generatori de profit, dar în fața acestora care doresc să își maximizeze cu costuri cât mai mici profitul trebuie să se interpună administrația publică locală care are obligația să ajute cetățenii, să îi protejeze și să se îngrijească de confortul lor. Domnule primar, aș dori să vă spun că administrația publică locală nu după ureche, ci după carte ca la carte”, a completat Mihai Curteanu.

Ultimile articole

Articole populare