Guvernul Tudose vrea să introducă taxă de timbru pe apă

Proiectul de lege al Guvernului care vizează scumpirea apei de la raft se află în dezbatere publică.Viitoarea lege creşte taxele de prospecţiune şi exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafaţă de exploatare va fi mărită cu 67%. De asemenea, apele minerale vor fi reglementate separate de legea minelor, aceasta fiind considerată ca făcând parte din altă categorie.

Datorită acestei situaţii, producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze, după reguli noi, în termene pe care le acuză că sunt prea scurte pentru a se putea conforma, iar sticlele de apă vor trebui timbrate,la fel ca şi ţigările şi alcoolul. Mulţi producători de apă nu vor putea susţine toate aceste cheltuieli tehnologice, astfel încât vor fi nevoiţi să închidă, iar producătorii rămaşi pe piaţă vor scumpi apa la raft pentru a susnine cererea, iar cel afectat va fi în final tot consumatorul.

În plus, nu există decât un laborator de referinţă, ceea ce face ca, în caz de litigiu, producătorii să nu se poată apăra corespunzător, iar cuantumul redevenţei nu este cunoscut, proiectul spunând doar că: „cuantumul redevenţei cuvenită bugetului de stat se stabileşte prin legislaţia specifică”.

Momentan, redevenţa pentru ape minerale naturale este echivalentul în lei a 4 euro/1.000 litri. Aparent, statul nu a menţionat o sumă fixă în proiectul de lege privind apele minerale, întrucât  intenţionează să dea o lege prin care să sistematizeze toate redevenţele resurselor minerale.

În cazul aprobării acestei legi ”de lux”, consumatorii apelor îmbuteliate vor plăti mai mult pentru o sticlă de apă luată direct de pe rafturile supermarketurilor

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii