Dispar elementele publicitare de pe clădirile din Cluj-Napoca?

Primăria Cluj-Napoca a organizat o dezbatere privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Cluj-Napoca. Astfel, potrivit primarului Boc vor fi interzise în zona istorică orice fel de elemente publicitare cu excepția evenimentelor culturale de anvergură. În ceea ce privește cartierele, o propunere menționează interzicerea în totalitate a mijloacelor de publicitate, iar o alta, propune acceptarea acestora pe partea fără geamuri a clădirilor.

Am organizat o dezbatere publică la care au participata Primăriea comisia cre a redactat proiectul și reprezentanții firmelor. Au fost mai multe propuneri, unna dintre ele a vizat situația mesh-rilor. Personal nu susțin amplasarea de mesh-uri în zona centrală, istorică, doar atunci când avem evenimente culturale, sau eveniment de amploare în oraș. În ceea ce privește zona care nu face parte din centrul storic s-a propus interzicerea completă a mesh-urilor în oraș, inclusiv pe blocuri. O altă propunere este interzicerea tuturor mesh-urilor pe suprafețele cu geamuri și să fi permise eventual pe zonele mate. O altă discuție vizează amplasare pe clădiri a panourilor. O variantă este interzicerea amplasării de panouri pe clădiri, cu mențiunea că doar pe schele când se refațadizează să se poată amplasa o plasă de protecție cu o imagine a clădirii care se renovează și pe 25% să se poată pune publicitate. Sunt variante de la cele extreme de a fi interzise complet pe clădiri și mesh-urile și panourilor, la varianta în care să se permite amplasarea acetora în anumite condiții. Publicitatea cuprinde zona istorică unde restricțiile sunt foarte drastice, doar pentru evenimentele culturale să putem amplasa în rest nimic altceva. Și zona de publicitate din cartiere unde sunt variante de a nu permite deloc, sau de a permite în anumite condiții. Urmează să se decidă între aceste două variante”, a declarat Emil Boc.

Primarul Emil Boc a declarat că este total împotriva amplasării materialelor publicitare în zona centrală, dar consideră că acestea ar trebui permise în cartiere.

Vom vedea cum va arăta forma finală a regulamentului după ce aceste variante vor fi reanalizate. Insist foarte mult pentru protecția zonei istorice pe care nu avem voie să o colorăm, să o facem pestriță, la fiecare clădire să avem imagini comerciale. În centrul istoric acestea nu au ce căuta, trebuie să poți vedea frumusețea clădirilor istorice care sunt în centrul Clujului, multe fiind în proces de refațadizare. Nu putem merge pe varianta să interzicem complet publicitatea. Nici această variantă nu este una benefică pentru că este un domeniu comercial important al orașului, dar nu în detrimentul stilului de viață pe care l-am câștigat. Am menționat că nu vreau să facem regres de la ceea ce am câștigat, nu mai sunt bennere în oraș, nu voi admite cuburile publicitare. Găsim soluții cum putem trece spre alte forme moderne de publicitate fără să facem regrese”, a declarat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare