depozit neconform

Depozitul neconform de la Pata Rât va fi închis definitiv

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a semnat contractul pentru lucrările ce vizează consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât.

            „Este un pas extrem de important pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât. Situația din teren a impus luarea de măsuri concrete și adecvate. În cursul săptămânii viitoare voi emite ordinul de începere a lucrărilor, iar finalizarea închiderii rampei să succeadă cât mai rapid“, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Consolidarea depozitului neconform cu piloți

Depozitul  neconform va fi stabilizat cu zid de sprijin și consolidarea cu piloți

Va fi amenajat un drum tehnologic, capabil să suporte încărcările mari, date de utilajul greu de forare și de transportul materialelor de construcții. De asemenea, va avea loc decolmatarea pârâului Zăpodie și consolidarea malului stâng al acestuia. Toate aceste operațiuni au scopul de a proteja depozitul de deșeuri și împiedicarea poluării pârâului Zăpodie.

Întreaga zonă afectată de alunecare va fi consolidată prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe două șiruri paralele și alternative din piloți forați la adâncimea de 10 cm, cu diametrul de 600 de mm. Înălțimea zidului va fi de 3.5 m. Este prevăzut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al  canalului pluvial.

Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului. Apa pluvială colectată de canal va fi evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zăpodie.

Lucrările se vor derula pe parcursul a maxim 12 luni. Trei luni reprezintă perioada de proiectare, iar nouă luni sunt destinate executării lucrărilor de consolidare. Operațiunile au o valoare totală de circa 18 milioane de lei și vor fi executate de către Asocierea S.C. NORD CONFOREST S.A. – S.C. FINARA CONSULT S.R.L. – S.C. INTERDEVELOPMENT S.R.L.

Citește și:

Rampa de la Pata Rât mai înghite 18 milioane de lei

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare