defibrilatoare

Bugetare participativă – defibrilatoare automate în locurile publice

O nouă etapă a procesului de bugetare participativă s-a încheiat. 15 proiecte ce au acumulat cele mai multe voturi vor fi implementate de Primăria Cluj-Napoca.Cel mai votat proiect este instalarea unor defibrilatoare automate în locurile publice.

”S-a încheiat a doua ediție de bugetare participativă iar cele 15 proiecte câștigătoare vor fi implementate de către primăria municipiului Cluj-Napoca începând de anul viitor. Le mulțumesc tuturor clujenilor care au folosit această metodă democratică prin a alege și a decide ce vor să se facă cu banii lor din taxe și impozite. Fiecare proiect are o finanțare de minim 150.000 de euro. Sunt proiecte care au nevoie de finanțare multianuală. Vrem să implementăm aceste proiecte. Încercăm prin această metodă de bugetare participativă să adunăm toate ideile și tot ce este mai bun din societate să putem aplica. Trebuie să fim aplicați cu proiectele și investițiile acolo unde clujeanul își dorește și pentru lucrurile care doresc să fie implementate la ei în cartier”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Cele mai multe voturi, 884, au fost obținute de proiectul Defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca.

Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice din Cluj-Napoca ar crește rata de supraviețuirie a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, a populației în continuă creștere, a numărului de turiști în creștere și a evenimentelor desfășurate de-a lungul unui an în Cluj-Napoca, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime.

Defibrilatoare automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele laice (fără pregătire medicală) pot interveni în cazul asistării unui stop cardio-respirator. Se scurtează considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător. Disponibiltiatea acestor aparate trebuie să fie una crescută într-un oraș european precum Cluj-Napoca. Reprezintă o abordare modernă și necesară în ceea ce privește îmbunătățirea siguranței cetățenilor și a turiștilor.

Un alt proiect importan este amenajarea unor parcuri din cartierele Bună Ziua și Zorilor

”Deja am demarat acest proiect. Avem un studiu să identificăm terenul. Am demara licitații în vedere realizării unui studiu asupra terenurilor din cartierele Zorilor și Bună Ziua. Ambele cartiere au nevoie de un asemenea parc de mari dimensiuni. Un parc de 2000 – 3000 de mp nu satisface nevoia locuitorilor din cele două cartiere”, potrivit lui Tarcea.

Alte proiecte sunt:

Dotarea laboratoarelor Colegiului tehnic Raluca Ripan, În pas cu lumea, detectarea locurilor de parcare disponibile în timp real cu camere video, parcări de biciclete sigure, extindere Skate Park, Parcul Rozelor, transformarea străzii Iuliu Maniu în spațiu partajat, Învață pe stradă, amenajarea spațiului de joacă în zona Bârsei Mărăști, amenajarea spațiului dintre Cetățuie și Dragalina, pod pietonal, stații de autobuz cu plante și mobilier urban, plata contactless la automatele de bilete.

”Stadiul proiectelor  din prima etapă de bugetare participativă se găsește pe site-ul primăriei. Avem câteva proiecte care sunt implementate și care funcționează. Aș aminti autobuzele pentru elevi. A fost un proiect implementat pe bugetare participativă și pe care am reușit să îl implementăm în acest an. Toate proiecte vor fi implementate. Sigur că pentru anumite proiecte sunt necesare proceduri care pot să dureze. Aceste proiecte intră în bugetul pentru anul viitor. Nu trebuie să găsim bani pentru aceste proiecte. Toate aceste proiecte sunt importante pentru ca aduc plus valoare în viața cetățenilor”, a declarat Tarcea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare