Criteriile de repartizare a banilor către primării stârnesc conflicte politice în CJ Cluj

Consiliul județean Cluj a probat azi alocarea către primăriile din județ a sumelor din impozitul pe venit. La fel ca și la alocările precedente, consilierii județeni din opoziție și-au arătat nemulțumirea pentru faptul că primarii PSD au fost dezavantajați.

”Nu am probleme cu nicio localitate, toata lume are nevoie de bani, dar sunt câteva situatii cel puțin ciudate. Comune cu mai mulți locuitori au primit mai puțini bani comparativ cu alte comune cu mai puțini locuitori. Nu suntem în stare să găsim o împărțire corectă, ținând cont de proiecte, de populatie, astfel că unele comune sunt avantajate și altele sunt dezavantajate. Nu o să fac amendamente pentru că cei care au majoritatea au stabilit reguli dar cred că a trebui să găsim solutii astfel incat o serie intreagă dintre cetățenii municipiului să nu fie dezavantajați”, a declarat consilierul județean Valentin Cuibus.

Consilierii PSD au solicitat găsirea unui altgoritm prin care alocarea banilor să se facă obiectiv.

”Este o discrepanță foarte mare între UAT-uri, culorile semaforului sunt folosite ca si criterii de repartizare. În toamnă s-au făcut la fel. Se vede din anexă care sunt primăriile susținute și care primării sunt lăsate să ducă greul singure. Ați promis că vom sta la masă să discutăm, dar proiectul vine târziu și nu dă posibilitatea consilierilor să știe ce sume și cum au fost repartizate. Trebuie să puneți punct acestor practici și proiectele să fie postat cu cinci zile înainte ca să putem participa la dezbateri, să știm ce votăm. Nu este normal cum s-au împărțit banii. Ar trebui să mergeți și de cealaltă parte a fileului să vedeți cum veți discuta cu cetățenii care sunt dezavanajați. Ar trebui să se facă alocări după suprafața UAT-urilor și veniturile proprii. Este greu să mergi în teritoriu să vezi că cine are voturi decide cine nu stă și așteaptă”, a declarat consilierul PSD Vasile Sălățioan

Președintele Consiliului județean Alin Tișe a declarat că aceste criterii au fost acceptate de toată lumea și că e greu să fie găsite alte criterii care să fie acceptate și de majoritate și de opoziție.

”Dacă se dorește să stabilim alte criterii eu sunt de acord, dar nici cu acelea nu vor fi toți de acord. Majoritatea va decide criterii pe care minoritatea nu le va accepta. E greu de presupus că vor fi criterii acceptate și de majoritate și de minoritate”, a declarat președintele Alin Tișe.

Consilierii PNL au ținut să precizeze faptul că aceste alocări vin să compenseze măcar parțial faptul că primarilor PNL le-a fost mult mai greu să obțină finanțări pentru proiectele lor de la Ministerul Dezvoltării.

”Dacă luăm în calcul greutatea cu care primarii PNL au obținut finanțări de la Ministerul Dezvoltării discuția se mută la noi. Primarii PNL au obținut mult mai greu finanțări și nu este cazul să invocăm criteriul politic. Sumele repartizate echilibrează în mică măsură nedreptatea care se face la nivel național după culoarea politică. Trebuie să avem în vedere sumele din care se constituie bugetul local al fiecărei comune. Bugetul local din unele comune este mare. Unele au nevoie de mai mulți bani. Principalul mijloc prin care ar putea să fie bani la Consiliu local ar fi impozitul direct pe pământ. Acești bani merg acum spre finanțe nu spre bugetul local. Atunci am putea discuta astfel despre echilibrarea bugetelor.”, a declarat consilierul PNL Dorel Secară.

”Ne reproșați că nu comunicăm mai mult sau nu agreăm alte formule de calcul, dar guvernul care a șefuit UAT-urile de jumătate din buget ei de ce nu au întrebat și primarii din opozție dacă nu sunt de acord cu această măsură. Avem o formulă de patru sau cinci ani. Au fost perioade când diferența alocărilor a fost mult mai mare. Este o formulă pe care am agreat-o cu toții. Aceste sume reprezintă doar o componentă. Soluția este formula matematică care a fost pusă în funcțiune, dar guvernul Ponta a dat derogări prin care Consiliile județene pot să facă alocări. Alocările în funcție de ponderea consilierilor în consiliul județean a fost funcțională putem să o aplicăm în continuare”, a completat și Călin Tuluc.

Consiului județean Cluj a aprobat azi nominalizarea sumei de 54.198 mii lei, constituită din suma de 18.139 mii lei pentru: achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii acestora; pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2015; pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală și din suma de 36.059 mii lei, reprezentând sume rămase nerepartizate din cota de 17,25% după asigurarea bugetului minim de funcționare

Latest articles

Related articles