Boc – Cresc tarifele de parcare. Mașinile nu pot fi lăsate în centru o zi întreagă

Consiliul local Cluj-Napoca a decis majorarea tarifelor pentru parcările situate în zona ultracentrală a orașului. Scopul principal pentru care cresc tarifele de parcare este ca acestea să poată fi folosite de cât mai multe persoane.

”La inițiativa colegilor mei am amplasat panouri în oraș cu privință la locurile libere din parkinguri. Aceste panouri arată că sunt zilnic sute de locuri libere, în parkingurile de la stadion și Sala Polivalentă, cu o taxă modică. Dorim să nu vină lumea la terasă să stea o zi întreagă, în timp ce cineva care are o problemă urgentă nu are unde să își lase mașina. Cetățenii să ajungă la concluzia că nu merită să își lase opt ore mașina și să stea la terasă. Scopul pentru care cresc tarifele de parcare este fluidizarea locurilor. Să fie folosite de cei care au cu adevărat nevoie să vină în zona centrală”, a declarat Boc.

”Am avut o dezbatere publică pe acest subiect. Au fost 3 persoane. O persoană a spus că trebuie să creștem tarifele pentru parcare pentru că nu avem unde să parcăm. O altă persoană a spus că trebuie să menținem sau să reducem tarifele. Astăzi, în zona 1 nu avem o rată de neocupare a parcărilor. Acesta este un motiv pentru a crea posibilitatea mai multor oameni să aibă acces la locurile de parcare, să fie redus timpul de staționare în parcare”, a completat și Dan Tarcea.

Tarifele de parcare începând cu 1 ianurie 2019

Pentru 30 de minute în zona I tariful crește de la 2 lei la 3,5 lei.
Pentru o oră tarifulcrește de la 5 lei la 7 lei.
Pentru două ore tariful crește de la 10 lei la 14 lei.

Consilierul local Adrian Mureșan a propus un amendament pentru menținerea actualelor tarife pentru parcare, amendament care nu a fost aprobat.

”Foarte mulți cetățeni nu au parkinguri la intrare în oraș să își lase mașina să vină cu mijloacele de transport. Ar fi bine să așteptăm și să mărim aceste tarife după ce le oferim o alternativă. să fnalizăm cele 19 parkinguri care le avem în construcție și apoi să mărim taxele”, a declarat Mureșan.

Viceprimarul Dan Tarcea a menționat că municipalitatea are în vedere construcția acestor parkinguri de tip prak and ride.

”Lucrăm la park and ride. Avem un parteneriat cu CJ Cluj pentru un park and ride la intrarea în Cluj dintre Apahida. Suntem la faza de PUZ. Va fi o alternativă reală pentru cei care vin spre Cluj.  Avem discuții avansate cu reprezentanții magazinului de pe calea Florești. Cred că este o alternativă viabilă pentru cei care tranzitează orașul. În permanență există cel puțin 300-400 de locuri de parcare la stadion și la polivalentă. Tariful este 1 leu pe oră și 50 de lei abonamentul”, a declarat Tarcea.

O altă propunere a venit din partea consilierului local Tothfalusi Andras. Acesta a propus ca în parcările din cartiere, abonbamentele să fie valabile doar într-un anumit interval orar.

”Vizitatorii din cartiere nu au unde să se oprească. Toate parcările din cartiere sunt date în chirie 24 de ore. Propun implementarea unor parcări cu plată unde să poată vizitatorul să se oprească. Sau actualele parcări cu abonament să aibă o altă valabilitate, de după masă până dimineată”, a declarat Tothfalusi.

Primarul Emil Boc a declarat că dacă această propunere fi acceptată de clujeni el este deschis la opțiuni.

Citește și:

Boc:Ai întrebat primăria dacă ai loc de parcare în momentul când ți-ai cumpărat mașină?

Latest articles

Related articles