pensionari

Cresc prețurile la bilete și abonamente pentru transportul în comun. Boc: Nu susțin această majorare

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a solicitat o creștere a prețurilor pentru bilete și abonamente, începând cu 1 octombrie 2018.

Primarul Emil Boc a declarat că este nemulțumit de această solicitare, dar este obligat să o promoveze deoarece au fost respectate toate criteriile legale. Această solicitare vine după ce la începutul anului, reprezentanții companiei de transport susțineau că nu va fi nevoie de o creștere a prețurilor.

”Credeți că mie îmi convine acest proiect solicitat și impus de CTP? Nici eu nu sunt de acord ca cetățean și nu susțin nici ca primar. Nu am ce face când am pe masă o argumentare tehnică propusă de specialiști, trecută prin toate filtrele comisiei și analizată după criteriile rigorilor economice. Trec în partea de abuz prin nerespectarea prevederilor legale. Aș vrea să își asume cine declară un lucru și face altul. Eu nu am făcut afirmații pentru că nu mă pricep la prețuri de bilete și abonamente. M-am opus inițial acestei majorări, dar sunt obligat să promovez acest proiect pentru că altfel companie intră în faliment și e de vină primarul”, a declarat primarul Emil Boc.

Ultima majorare a prețrurilor la bilete și abonamente a avut loc în 2013

Primarul a explicat că solicitarea venită din partea CTP este justificată de majorarea prețurilor, în special la combustibil și salariu minim, de la ultima majorare din 2013.

”De 3-4 luni bat la mine la ușă pentru majorare de prețuri. Și le-am cerut să vedem dacă sunt respectate toate datele, toate elementele. Au parcurs toate filtrele prevăzute de lege în comisiile de specialitate. Mi-au explicat că ultima majorare a avut loc în aprilie 2013, acum cinci ani de zile. De cinci ani de zile, toate prețurile au crescut, a crescut salariul minim. Din această perspectivă, creșterea în medie de 14% ține cont de ideea ca abonamentele să fie mai ieftine. Se dorește încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun pe partea de abonamente. Mi-au spus că în țară, mi-au dat exemplu Arad sau Oradea prețurile sunt mai mari decât la Cluj. Nu este un caz unic în România, unii deja au prețurile mai mari comparativ cu cele majorate la Cluj de la 1 octombrie. Este inevitabil, când cresc toate prețurile și compania are cheltuieli mai mari. E o ușoară crește cu o medie de 14% justificată de creșterea prețurilor”, potrivit lui Boc.

Care vor fi noile tarife la bilete și abonamente?

Începând cu 1 octombrie clujenii vor plăti 2,5 lei pentru un bilet cu o călătorie. Un bilet cu două călătorii va costa 5 lei. Biletul pentru transportul de noapte va fi de 4 lei.

Prețul abonamentul lunar pentru o linie se majorează de la 60 la 70 de lei. De asemenea, abonamentul lunar pentru două linii va costa 95 de lei, iar pentru toate liniile 138 de lei (nominalizat) și 168 de lei (nenominalizat).

Citește și:

Premieră națională la Cluj-Napoca: transport în comun cu autobuze electrice (FOTO, VIDEO)

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare