Acasă Administrativ Credeți că trebuie schimbată statuia lui Avram Iancu?

Credeți că trebuie schimbată statuia lui Avram Iancu?

avram iancu statuie

Primarul Emil Boc a anunțat că Piața Avram Iancu va intra într-un proces de modernizare, exceptând statuia care nu va fi mișcată de pe loc.

”Un alt proiect major de modernizare a Clujului va intra în faza concursului de soluții. Este vorba de Piața Avram Iancu. Avem acordul Mitropoliei, care este proprietara majoriatară a terenului din Piața Avram Iancu, de a intra într-un parteneriat cu primăria pentru a deschide un concurs de soluții. Dorim să modernizăm Piața Avram Iancu, să îi dăm un aspect european, modern, așa cum vor aprevia specialiștii că arată cel mai bine. Această Piață nu a fost modernizată după 1990. Intră în acest studiu toată zona din jurul Catedralei. Încercăm să obținem bani europeni pentru acest proiect. Specialiștii ne vor spune cum putem modifica spațiul pietonal, să plantăm mai mulți arbori, să îi dăm o dimensiune nouă. Nu avem o dimensiune de ansamblu să vedem frumusețea acestei Piețe”, a declarat Boc.

Stauia Avram Iancu nu se mișcă de pe loc

Boc a ținut să precizeze că modernizarea Pieței nu va include și statuia lui Avram Iancu, asupra acesteia nu vor exista discuții.

”Orice discuție începe de la menținerea statuii pe loc, nu discutăm despre mutarea statuii lui Avram Iancu. Vreau să fiu foarte clar să nu fie discuții. Această statuie nu se mișcă, nu vreau să discut nici pro nici contra. Au fost discuții public, nu este momentul să le reluăm. Astăzi, această discuție este încheiată din punctul meu de vedere. Discuția vizează modernizarea Pieței Avram Iancu, dar fără a pune în discuție statuia. Eu cred că este loc de îmbunătățire, este foarte mult spațiu care nu este utilizat”, potrivit lui Boc.

Goțiu: O statuie ce a ajuns subiect de glume

Senatorul Mihai Goțiu nu este de acord cu poziția luată de primar, considerând că există alte variante pentru a înlocui statuia lui Avram Iancu, statuie care a fost motiv de glume și la nivel european.

”Din păcate, d-l primar nu are curajul să pună degetul pe rană și să accepte că Avram Iancu merită ceva mai bun și anunță că refuză (!) o dezbatere publică legată de calitatea estetică a monumentului din această piață, care a ajuns să fie subiect de glume în ghidurile europene de călătorii. O statuie „incredibil de comică” este descrierea făcută într-un astfel de ghid, „Le Routard”, încă din anul 2007. O descriere care nu-i face cinste nici lui Avram Iancu și nici Clujului. Există suficiente exemple de monumente de for public care pot fi luate ca model pentru a cinsti cu adevărat o personalitate ca Avram Iancu, fără a ajunge subiect de glume, și fără a face nefuncțională o piață publică”, a declarat Goțiu.

Exit mobile version