Consiliul județean Cluj a făcut alocările către primării. PSD acuză folosirea criteriilor politice

Alocarea cotei de 20% din impozitul pe venit și din sume defalcate din TVA către primăriile din județul Cluj a stârnit la fel ca în fiecare an dispute politice. Astfel, consilierii PSD, au considerat că au fost avantajate primăriile PNL și UDMR, în timp ce primăriile cu primari PSD au fost dezavantajate.

”Înțeleg nevoia de dezvoltare a fiecărei comunități și e bine că am alocat aceste sume de bani. Suma care este direcționată către comunele PSD este o sumă incorectă. Să ne explice cineva de ce în comuna Cătina suma este de 38.000 de lei, iar în comuna Buza este 80.000 de lei. Este aceeași situație în cele două comune, în ambele comune sunt maghiari și votanți pentru toate partidele, sunt comune vecine, cu același număr de locuitori și aceleași probleme cu drumurile. Trebuie să avem alte criterii pentru alocarea acestor sume pentru că este incorect și nu este o logică. Nu pot exista 30 de comune favorizate și restul defavorizate. Este împotriva oricărei logici”

Vicepreședintele Marius Mânzat a explicat alocarea acestor sume prin prisma faptului că pentru municipiul Cluj-Napoca nu au fost alocare sume deloc, iar comunei Florești i s-a alocat o sumă multa mai  mică decât ar fi trebuit raportat la numărul de locuitori. Prin urmare, aceste sume au fost împărțite celorlalte comune cu primari PNL.

”Ținând cont de suma totală, de faptul că există două unități administrativ teritoriale mari și foarte mari, Cluj-Napoca și Florești fără alocări, sau cu alocări mici, aceste sume au fost împărțite. Sumele au fost repartizate după proiecte și în urma discuțiilor cu grupurile politice. Țineți cont că  municipiul Cluj-Napoca înseamnă jumătate din populația județului și trebuia să beneficieze de sume mult mai mari. Acestea au fost discuțiile, a rezultat această formulă care poate să sufere îmbunătățiri sau alte criterii de repartizare”, a precizat Mânzat.

Consilierul județean PNL, Tuluc a precizat că repartizarea pe criterii politice se face și în cazul alocărilor de la Guvern pe programul PNDL.

”Este o formulă comună care nemulțumește. Și noi am vrut să fie alocări mai mari, dar aceasta este suma. Și eu pot pune întrebări referitor la PNDL. Localitățile cu primari PSD primesc sume de doua sau de trei ori mai mari. Suma este mică și ne certăm pe nimicuri. Repartizarea se face după o formulă pe care am agreat-o și care se respectă”, a menționat Tuluc.

În replică, Remus Lăpușan a replicat: ”Pe PNDL s-au respectat criterii foarte clare și nu au fost avantajați primarii PSD. Este o discrepanță mare între sumele alocate pe PNDL și modul în care au fost împărțiți bani prin această Hotărâre”.

Consilierul Sălățioan a cerut ca pe viitor să fie puse la dispoziție consilierilor solicitările primăriilor, proiectele care le desfășoară.

”În referat se menționează că aceste alocări sunt pentru arierate, rambursare de credite, rate și aport pentru susținerea programelor. Să ni se pună la dispoziție în comisii arieratele și proiectele primăriilor. E vorba de criteriul culorii semaforului, mai mult galben și verde și uneori și roși. Acesta e criteriul de bază. Să respectăm prevederile legale și criteriile prevăzute în legislație”, potrivit lui Sălățioan.

Poziția consilierilor județeni PSD este susținută și de președintele PSD Cluj, Horia Nasra.

„Localitățile conduse de primari ai opoziției sunt executate politic de Executivul Consiliului Județean Cluj și consilierii județeni liberali. Satrapii liberali ai Clujului încalcă legile țării, bunul simț și împart banii contribuabililor strict pe criterii politice”, potrivit lui Nasra

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare