Consiliul judetean Cluj a atras 135 de milioane de euro, fonduri europene

Președintele Consiliului județean Cluj, Alin Tișe, a făcut un scurt rezumat al primilor doi ani de mandat, considerând că una dintre cele mai mari realizări este atragerea a 135 de milioane de euro fonduri europene. Pe lângă acești bani, Cj Cluj a depus proiecte pentru a atrage încă 31 de milioane de euro.

O realizare importantă în acești doi ani de mandat au fost sumele de bani atrase din fonduri europene. Consiliul județean Cluj a avut în acești doi ani o activitate intensă în ceea ce înseamnă fondurile europene atrase pe de o parte și pe de altă parte cele care sunt în pregătire sau care așteaptă să fie aprobate. În acești doi ani am reușit să depunem proiecte de 166 de milioane de euro, din care 135 de milioane au fost deja câștigate, atrase către județul nostri, iar 31 de milioane de euro sunt depuse și așteaptă analiza. Cele 135 de milioane de euro atrase deja reprezintă 10 proiecte importante, pe infrastructură rutieră, pe infrastructură educațională, infrastructură sanitară, infrastructură culturală și formare profesională. Avem alte 9 proiecte depuse, în valoare de 31 de milioane de euro. Acestea sunt într-o fază avansată de analiză și sperăm să le câștigăm și pe acestea. Cinci sunt pe infrastructură sanitară, trei educațională și unul pe infrastructură culturală”, a declarat Tișe.

În acest an, datorită ratei de absorbție mici a fondurilor europene de către România, primăriile și consiliile județene au posibilitate să depună cereri de finanțare pentru proiecte ce la au deja în derulare și care inițial au fost finanțate din fonduri locale sau guvernamentale.

Pe lângă aceste 166 de milioane de euro atrase, respectiv depuse există și posibilitatea de a obține bani pentru proiecte retroactive. România în acest an are mari probleme cu atragerea de bani europeni, există riscul dezangajării unor sume de bani pe care România nu le-a cheltuit. Și cei de la Ministere s-au gândit, pentru ca România să atragă mai mulți bani, la un parteneriat cu UAT-urile, pentru a atrage bani pentru alte proiecte care deja au fost făcute. Noi am avut inspirația de a derula o parte din proiecte din resursele bugetului și am depus o listă de proiecte care poate să intre pe aceste finanțări retroactive. Dacă Ministerul va accepta, avem șansă să obținem finanțare pentru alte 19 proiecte, 9 proiecte pe infrastructura de sănătate și 10 proiecte pe infrastructura rutieră, 8 milioane sunt pentru sănătate și pe infrastructura de drumuri avem proiecte de 34 de milioane de euro”, a explicat Tișe.

Datorită acestor fonduri europene, bugetul de investiții al județului a crescut semnificativ, de la 20-30 de milioane de euro, la peste 150 de milioane de euro.

Bugetul total al județului este de 100 de milioane de euro, din care jumătate merge pe asistența socială, 25% pe partea de salarizare și funcționare curentă. Tot bugetul de investitții este de maxim 30 de milioane de euro pe an, aceste sume atrase deja, am făcut o treabă bună. Raportându-ne la bugetul de investiții, ponderea acestor bani europeni este importantă”, a declarat Alin Tișe

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare