Comuna Baciu, o alternativă avantajoasă pentru cei care caută o locuință

Prețul locuințelor din Cluj-Napoca a ajuns să fie o problemă pentru multe familii tinere care doresc să își achiziționeze un apartament. Astfel, tot mai mult aceștia se îndreaptă spre comunele limitrofe orașului. Comuna Baciu reprezintă o alternativă ieftină și spre deosebire de comuna Florești, ritmul de dezvoltare nu a fost atât de alert și nici urbanismul atât de haotic.

Administrația locală încearcă să țină pasul cu dezvoltatorii

Primarul comunei Baciu a dezvăluit că cea mai mare problemă este că în comună toate terenurile sunt private, iar pentru realizarea infrastructurii necesare, proprietarii trebuie să cedeze din terenul lor. ”Nu putem să ne comparăm cu municipiul Cluj-Napoca sau cu altă comună.  În comuna Baciu terenurile sunt private, astfel că nu putem să realizăm drumuri. Fiecare și-a construit locuințele, au lăsat drumuri de 4 sau 6 metri. Pentru a introduce utilitățile trebuie să fie rupt din CF, să îl prea comunei, asta în cazul în care nu se ocupă proprietarii de introducerea utilităților. Noi nu putem construi pe o proprietate privată”, a declarat Ioan Mureșan.

Infrastructura, prioritatea primarului Mureșan

Primarul Ioan Mureșan a declarat că își dorește ca în acest mandat utilitățile să fie introduse în toate localitățile comunei. ”Îmi doresc ca în localitatea Baciu să finalizăm cu partea de canalizare în zonele unde nu este canalizare. Vom continua cu partea de infrastructură în localitățile Mera, Rădaia, Sucegau, introducerea apei și canalizării. Tot în aceste localități vom încerca și introducerea gazului. Suntem în discuții avansate în ceea ce privește introducerea gazului metan în aceste localități. Pe partea de nord unde avem Corușu, Popești și Sălicea Nouă există apă potabilă și gaz, urmează să introducem canalizarea. După Baciu cele mai multe construcții au apărut în zona localității Popești. Dezvoltarea acestor zone ne obligă să introducem partea de infrastructură. După introducerea apei și canalizării vom face și drumurile. Este o problemă gravă cu lemnele, astfel că necesitatea gazului este destul de mare. Nu există asfalt acolo unde construcțiile noi au început să apară deoarece nu am reușit noi să ținem pasul nici cu partea de utilități nici cu partea de asfalt. Așteptăm să finalizeze lucrările și apoi o să ne ocupăm și de partea de infrastructură”, a declarat Mureșan

Ce facilități oferă comuna Baciu?

Comuna Baciu poate reprezenta o alternativă căutată de multă lume fiind o zonă liniștită aproape de centrul orașului Cluj-Napoca. ”Baciu este o zonă liniștită, cu multe facilități. În localitatea Baciu există toate utilitățile. Este foarte aproape de centrul orașului. Traficul este singurul disconfort, dar doar în orele de vârf. Se pot relaxa în Pădurea Baciu. Avem unul dintre cele mai frumoase Hotel-restaurant-spa din județ. Avem și locuri de muncă, nu avem personal pe măsura cerințelor. În Baciu locuiesc oficial 8000 de cetățeni, numărul acestora va crește datorită vitezelor cu care se construiesc locuințele. Este un factor pozitiv, este și un deranj pentru unii cetățeni. Majoritatea locuitorilor își desfășoară activitatea în Cluj-Napoca”, a ținut să precizeze primarul Mureșan.

1 milion de euro pentru drumurile agricole

Comuna Baciu a reușit să atragă 1 milion de euro fonduri europene pentru modernizarea drumurilor agricole. Din păcate profilul comunei nu se pliază pe cerințele UE pentru a putea accesa fonduri europene și pentru canalizare, astfel că trebuie să realizăm aceste lucrări din fonduri proprii. ”Pentru a accesa fonduri europene pentru apă uzată și canalizare trebuie ca fiecare localitate să aibă pentru 2000 de locuitori, iar comuna să nu depășească 10.000 de locuitori. Noi nu îndeplinim niciuna din aceste condiții astfel că trebuie să găsim o variantă, o soluție prin care să realizăm aceste lucrări din fonduri proprii. Așa cum am făcut în prima etapă când am adus apa de la Viștea până la Rădaia pe o porțiune de 13,2 km. Este mult de lucru pe partea de infrastructură pentru a ajunge la nivelul cerințelor cetățenilor din comuna noastră”, a declarat Ioan Mureșan.

 Dana Țîrlea

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii