Clujul vrea să se mențină pe primul loc la absorbția de fonduri europene

Cluj-Napoca este un oraș care profită de banii europeni și dezvoltă proiecte pentru a atrage cât mai multe fonduri europene. În exercițiul financiar anterior, Clujul a fost pe primul loc în țară la valoarea fondurilor europene absorbite.

Pentru perioada 2007-2013, primul val de proiecte pe care l-am finanțat din fonduri europene,  suntem în primele trei orașe din România. Nu am fost depășiți de Oradea, am absorbit mai mulți bani decât Oradea. Dacă se împarte la numărul de locuitori, Oradea fiind un oraș mai mic, per capita sunt alte clasamente. La valoarea absolută a fondurilor europene absorbite, Clujul este pe primul loc în țară. De asemenea, suntem singurul oraș din țară care am depus proiecte în valoare de 150 de milioane de euro. Avem ambiția să fim pe podium și în acest an”, a declarat Ovidiu Cîmpeanu, Director Direcția de Dezvoltare Locală.

Proiecte depuse în valoare de 150 de milioane de euro

Pentru acest exercițiu finanaciar, Clujul deja a depus proiecte în valoare de 150 de milioane de euro, chiar dacă oficial pot conta doar pe 45 de milioane de euro. Strategia municipalității este de a avea proiecte pregătite pentru ca orice sumă de bani ce rămâne să fie direcționată spre Cluj.

Pregătim o serie de proiecte din fonduri europene. De la sfârșitul anului 2017 și până acum, la jumătatea anului 2018 am depus spre finanțare 24 de proiecte în valoare de 150 de milioane de euro. În acest moment sunt în procedură de evaluare, au trecut deja de prima etapă de evaluare administrativă. Urmează ca anul acesta să începem semnarea contractelor de finanțare. Noi în paralel demarăm deja licitațiile pentru execuția lucrărilor. Avem alocați prin Programul Operațional Regional, Axa 4, 45 de milioane de euro, există însă o posibilitate de contractare rapidă de 200%, deci vom merge spre 90 de milioane de euro. Am decis să avem această strategie de a depune mai multe proiecte decât sumele alocate. Astfel avem proiecte mature, iar dacă alte orașe din alte regiuni nu au sufieciente proiecte și nu va fi o absorbție de 100%, acei bani care rămân să îi putem direcționa către Cluj”, potrivit lui Cîpeanu.

Fonduri europene pentru reabilitări de blocuri, mjloace de transport în comun și regenerare urbană

Din cei 45 de milioane de euro alocați, primăria va realiza reabilitarea termică a 2500 de apartamente și va achiziționa mijloace de transport în comun.

Am depus proiecte pentru reabilitări termice de blocuri. Sunt peste 2500 de apartamente care intră în acest proiect de reabilitare termică. Și aici suntem pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul de blocuri reabilitate termic. Avem modernizarea transportului în comun, achiziția de autobuze electrice, tramvaie, troleibuze. Noi deja am dat comanda pentru încă 12 autobuze electrice ce urmează să ajungă la Cluj în decembrie-ianuarie. Acestea se adaugă celor 11 achiziționate din fonduri elvețiene. Încercăm să mergem spre acestă direcție de a avea mijloace de transport nepoluante. Vom achiziționa 50 de troleibuze și 24 de tramvaie. Procedurile de achiziție sunt în curs de derulare. De asemenea, investim și în proiecte de regenerarea urbană”, a declarat Ovidiu Cîmpeanu.

Latest articles

Related articles