Clujul pierde o treime din bugetul de investiții. Boc cere sprijinul parlamentarilor clujeni

Primarul Emil Boc a declarat că datorită noilor modificări fscale, bugetul municipiului Cluj-Napoca va pierde 28 de milioane de euro. Din acest motiv a solicitat parlamentarilor clujeni să susțină un amendament prin care cota alocată primăriilor din impozitul pe venit să fie majorată de la 43 la 60%.

”Așa cum arată azi proiectului bugetului, Cluj-Napoca pierde 28 de milioane de euro, pierdere datorată diminuării cotelor din impozitul pe venit. Înainte, 41,7% din impozitul pe venit revenea municipiului Cluj Napoca. După scăderea impozitului pe venit de la 16  la 10% pentru a se păstra aceiași sumă de bani trebuia ca această cotă de 41,7 să fie majorată la minim 60%. S-a majorat doar la 43%. Diferența de 28 de miliarde  de euro este o pierdere de o treime din bugetul municipiului Cluj-Napoca. Această pierdere este echivalentul unei Săli Polivalente. Ne exprimă speranța că nu va fi adoptat în această formă. Am trimis o formă de amendament tuturor parlamentarilor să ridice la 60% cota pentru a păstra măcar același nivel financiar ca și în 2017. În rog să depună acest amendament și să îl susțină indiferent de culoarea politică deoarece este vorba de interesul clujenilor și este firesc să susții dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca”, a declarat Emil Boc.

Boc a ținut să precizeze că nu este împotriva dezvoltării zonelor sărace ale țării însă să nu fie luați toți banii, ci doar o parte. Clujenii vor avea cel mai mult de suferit, municipalitatea fiind nevoită să renunțe la unele proiecte de investiții.

”În Europa lucrurile se petrec invers. Autoritățile locale se confruntă cu tot mai multe probleme, guvernele din UE alocă mai multe resurse financiare la nivel loca. Această propunere este contrară principiului subsidiarității, principiul pe care a fost constituită și Uniunea Europeană. Cum poți rezolva problemele de congestie, de trafic, dacă resursa financiară îți este luată? Fac apel la parlamentarii de Cluj pentru a susține acest amendament, în vederea nediminuării cotelor din impozitul pe venit astfel încât politica de modernizare să fie continuată. Municipiul Cluj-Napoca nu va majora taxele din 2018. Proiectul ce vizează impozitul și taxele locale va fi supus CL în aceiași formă. Nu este moral să pui pe seama clujenilor iresponsabilitatea fiscală a guvernanților. Eu susțin politica de coeziune și solidaritate dacă 10-15% din bani s-ar fi dus în ală parte a țării pentru școli și grădinițe, dar nu să iei tot. Acei bani sunt ceea ce ne-a rambursat UE, practic și proiectele pe fonduri europene au fost realizate astfel tot din banii clujenilor. Nu sunt pentru jaf și jefuirea administrațiilor locale. Sper ca acest lucru să fie rezolvat în parlament, acolo unde se poate bloca această inițiativă din legea bugetului. Suntem într-o situație aproape imposibilă, toate cheltuielile sunt în creștere. Vom renunța din obiectivele de investiții”, a declarat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare