spitalul de copii motilor

Clujul are nevoie acută de un nou Spital de Copii. Părinții se plimbă de la o secție la alta în tot orașul

Președintele Consiliului județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că în acest moment se analizează mai multe locații pentru a o alege pe cea mai potrivită în vederea realizării Spitalului de Copii.

”Suntem pe punctul de a găsi o locație potrivită pentru un Spital de Copii. Am căutat insistent un teren în zona centurii, în zona Apahida, dar și în zona unde urmează să fie construit Spitalul Regional de Urgență. Am dorit să facem această construcție în zonele potrivite, fiecare având avantaje și dezavantaje. Avem nevoie de 4 hectare de teren. Din păcate nu am reușit să obținem de la nicio instituție a statului acest teren. Încă nu am găsit o locație finală, dar avem trei locații bune pe care le analizăm pentru a găsi cea mai bună soluție. Ne consultăm cu specialiștii pentru a lua această decizie: Direcția de Sănătate Publică, conducerea Spitalului de Copii. Locațiile sunt în zonele de ieșire din oraș. Trebuie să găsim aceste 4 hectare compacte pentru a realiza numărul de paturi solicitate de Spitalul de Copii, în jur de 700 de paturi. S-a modificate legislația și există posibilitate ca pentru construirea unui spital să se realizeze expropieri în procedură de urgență. Acest lucru înseamnă ca dacă noi mâine găsim un teren potrivit, putem de îndată, la fel ca în situația autostrăzilor, să expertizăm acel teren și să intrăm pe teren de îndată. Dacă nu reușim să luăm de bună voie un teren de la o instituție publică, ne gândim și la o expropiere de instituție publică. De exemplu, USAMV are foarte mult teren în diferite zone, sute de hectare, unele sunt pentru cercetare, altele pentru spațiu verde sau alte destinații, ele pot fi o variantă pentru Spitalul de Copii, considerând că Spitalul de Copii este la fel de important ca și cercetarea”, a declarat Tișe.

În acest moment Spitalul de Copii are secții în tot orașul, astfel că părinții sunt nevoiți să se deplaseze în funcție de nevoile copiilor.

”Clujenii trebuie să știe că în acest moment Spitalul de Copii are 14 secții, care funcționează în mai multe locații din oraș. Dacă un copil are o urgență părinții se duc pe Moților, de acolo se duc pe Pavlov, de pe Pavlov pe Câmpeni sau pe Victor Babeș în funcție de ce problemă are copilul trebuie să se mute de la o secție de alta. Dorința mea a fost să realizăm un Spital de Copii monobloc, într-o singură locație. Cred că ar fi o realizare extraordinară a clujenilor, deoarece în România în ultimii 25 de ani nu s-a construit niciun spital de stat de la zero. Doar spitale private”, potrivit lui Tișe.

De asemenea, clădirea situată pe Moților este revendicată, astfel că nu pot fi derulate lucrări de modernizare. În această situație sunt săli de operații atât de vechi că nu mai pot fi utilizate.

” Clădirea de pe Moților are un grad de uzură avansat, fiind o clădire veche. De asemenea, este revendicată și nu avem posibilitatea să facem lucrări de modernizare doar de igienizare. Multe secții nu mai corespund din punct de vedere al igienei, al condițiilor cerute într-o sală de operație. Medicii au spus că sunt săli în care nu mai pot opera deoarece fiind încăperi vechi doar igienizate fără a fi modernizate, apare riscul unor bacterii. De aici apare nevoia noastră de a face un spital. Mai mult, clădirile fiind revendicate ne putem trezi peste un an doi fie că trebuie să plătim o chirie foarte mare, fie să plecăm de acolo”, a specificat Tișe.

Risdicarea clădirii va costa aproximativ 8 milioane de euro, bani suportați de Consiliul județean, iar pentru dotare se va implica și Ministerul Sănătății.

”La o evoaluare minimală, construcția nu va costa mai mult de 8 milioane de euro. Pentru celelalte dotări am discutat cu Ministerul Sănătății și sunt dispuți să contribuie și ei, înc condițiile în care acest spital va fi un Spital universitar de copii, chiar spital regional de copii. Noi dacă vom construi acest spital la Cluj nu va fi destinat doar copiilor clujenilor. Și acum peste 60% din pacienții spitalelor din Cluj sunt din alte județe. Nu am abandonat acest spital deoarece Clujul are o nevoie acută de acest spital. Clujul este un oraș cu foarte puține terenuri libere, majoritatea sunt revendicate. Există varianta de finanțare inclusiv din creditul de 50 de milioane de euro pe care noi l-am luat”, a declarat Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare