Clujenii vor să se bucure de spațiile verzi din fața blocurilor

Clujenii au inițiat o petiție prin care solicită înlăturarea gardurilor care împrejmuiesc spațiile verzi din fața blocurilor. Aceștia doresc să se bucure de acele spații verzi atât ei cât și copiii lor.

Garduri montate de Primărie la solicitarea asociaților de proprietari

Inițiatorii petiției solicită Primăriei Cluj-Napoca să nu mai permită montarea altor garduri și eliminarea celor existente.

”Solicităm Primăriei CLUJ-NAPOCA să oprească programul prin care pune la dispoziţia asociaţiilor de proprietari/locatari garduri metalice pentru a împrejmui spaţiile verzi din jurul blocurilor și să dispună demontarea celor deja existente. În ultimii ani, Primăria CLUJ-NAPOCA derulează un program prin care asociațiile de proprietari/locatari pot solicita să li se pună la dispoziție garduri metalice pentru a împrejmui spațiile verzi din jurul blocurilor, garduri menite, chipurile, să protejeze gardurile vii și zonele verzi aferente. Să le protejeze de cine? De locuitorii orașului, care ar trebui să se poată bucura de ele? Sau de copiii care vor să se joace pe iarbă? Asta e priveliștea cu care vrem ca micuții noștri să crească în fața ochilor? Oamenii trebuie să aibă acces neîngrădit la spațiile publice din oraș, inclusiv la cele verzi”, potrivit celor care au inițiat petiția.

Spațiile verzi sunt prea puține pentru a fi îngrădite

În motivarea acestei petiții se semnalează faptul că acele garduri sunt inestetice și îngrădesc posibilitatea de mișcarea a locuitorilor din blocuri.

”Considerăm că aceste garduri sunt inestetice, invadează și, pe alocuri, distrug spațiile verzi pe care se presupune că ar trebui să le protejeze. Ele limitează libertatea de mișcare a oamenilor și a faunei urbane (în special a mamiferelor, cum ar fi aricii) care este, astfel, pusă în pericol. Aspectul de penitenciar al cartierelor e tot mai pregnant. Singurul criteriu pare să fi fost acela de a păzi orice petic de pământ neasfaltat sau nebetonat de un duşman inexistent. E înjositor să fim mânați ca vitele pe nişte culoare înguste, fără să putem merge pe la umbră în zilele călduroase, fără să putem ocoli zonele cu polei iarna. În plus, aceste garduri montate de-a lungul aleilor dintre blocuri sunt adevărate capcane care nu-ţi oferă posibilitatea să te fereşti în cazul, să zicem, al unei agresiuni. Spectacolul deplorabil al gratiilor și zăbrelelor trebuie să înceteze. Haideţi să trăim frumos şi cu respect faţă de ceilalţi. Să ne bucurăm de aceste oaze de verdeaţă, oricum insuficiente într-un mediu urban dominat de betoane. Să nu lăsăm ca orașul nostru viu să se transforme într-o pușcărie în care oamenii stau după gratii”, menționează inițiatorii petiției.

Fără garduri, spațiul verde ar fi distrus

Sunt și o parte dintre clujeni care consideră necesare astfel de garduri pentru a proteja spațiul verde. Potrivit acestora, oamenii nu ar proteja spațiul verde și în timp acesta ar fi distrus.

”Nici mie nu mi-au placut deloc gardurile metalice cand au fost instalate, dar acum, dupa cativa ani, mi se pare o idee chiar buna pentru ca sunt complet invaluite de gardul viu care astfel a reusit sa cresca uniform fara ca oameni sau masini sa-si mai faca drum dupa bunul plac prin spatiul verde.. Daca ar exista destul bun simt cred ca n-ar fi nevoie de ele, dar pana atunci multi in loc sa mai faca doi pasi pe trotuar o iau pe scurtatura prin gardul viu care mai mult e mort decat viu.. Si nu ca sa se bucure de spatiul verde ci ca sa ajunga mai repede la magazin sau masina. Dar, intr-adevar, e nevoie de putina rabdare pana ca gardul viu sa se refaca in jurul celui de metal”, semnalizează un clujean.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii