cresa

Clujenii din cartierele Iris, Dâmbul Rotund, Gruia se plâng de lipsa creșelor

Mai mulți părinți din cartierele situate în nordul orașului, Dâmbul Rotund, Gruia, zona Gării, sunt nemulțumiți că nu au nicio creșă în apropiere unde să își poată duce copiii. Iar accesul la creșele din alte zone ale orașului este aproape imposibil, având prioritate cei care locuiesc în respectivele cartiere.

”Domnule primar, mamele apelează cu disperare la dumneavoastră. Nu există nicio creșă în cartierele Iris, Dâmbul Rotund, Gruia, zona Gării, iar la creșele din centru sau alte cartiere nu avem absolut nici o șansa”

”În timp ce dumneavoastră, domnule primar considerați oportun cheltuirea a 9 milioane de euro (!) pentru 200 de parcări noi în Mănăștur, patru cartiere din partea de nord a orașului : Gruia, Dâmbul Rotund, Iris si Bulgaria nu beneficiază de nici o creșă”

Locuri în creșe, obținute prin ”cunoștințe”

Mai mult decât atât, sunt mămici care reclamă faptul că de cele mai multe ori locurile în creșă se obțin prin cunoștințe.

”Iritarea mea cea mai mare este ca intr-o zi m-am dus la una din crese si binenteles ca mi-au spus ca nu mai sunt locuri, iar intamplarea face ca eram în parc și am auzit un tatic vorbind la telefon. Acesta a sunat exact la cresa la care am fost refuzata din motive ca nu au locuri , cu recomandari din partea doamnei “x”… si.. ghiciti… erau locuri disponibile… ce se intampla ? Chiar numai prin cunostinte iti poti inscrie copilul ?Ma gandesc ca si copilul meu are aceleasi drepturi … sau nu ? Pt ca noi nu o cunoastem pe doamna “x” … cat sa mai umblu sa ii gasesc un loc?” povestește o mămică

”Cu groaza se gandesc tinerii sa aiba un copil ..mai ales cand la 1an sau 2 ani cand mama e nevoita sa se intoarca la serviciu nu au unde sa isi lase copii. Putinele locuri care sunt acum in cresele din Cluj …fac din acestea o adevarata “lupta” in a prinde un loc. Daca nu ai pile ramai pe dinafara”, semnalează o altă mămică

Municipalitatea a crescut an de an numărul locurilor în creșe

Primăria a făcut anual investiții pentru a asigura cât mai multe locuri în creșe pentru copiii clujeni.

În 2016 a fost inaugurată Creșa Vrăjitorul din Oz din cartierul Mărăști. Creșa “Vrăjitorul din Oz” de pe strada Episcop Nicolae Ivan nr.18 a costat 4.011.434 lei după cum urmează: cheltuieli cu proiectarea-109.225 cu TVA, cheltuieli execuție lucrări construcție-3.488.891 lei cu TVA, cheltuieli cu dotarea creșei-413.318 lei cu TVA.

Pentru 2017, primarul Emil Boc a anunțat deschiderea unei noi creșe și începerea lucrărilor pentru o alta.

În 2017 avem planificat deschiderea unei creşe pe strada Donath şi începerea construcţiei unei creşe pe Grigore Alexandrescu sau modernizarea creşei de pe Septimiu Albini. Am mărit an de an numărul locurilor în creşă, acum avem peste 1000 de locuri în creşe”, a declarat primarul Emil Boc.

Alternativa, creșele private

Clujenii care nu au reușit să obțină un loc în creșele de stat pot apele la creșele private, însă costurile sunt mult mai mari.

Contribuția părinților în creșele de stat este de 4,27 lei pe zi, în timp ce în creșele particulare, tarifele încep de la 400-500 de lei.

În acest moment sunt 15 creșe în Cluj Napoca, distribuite astfel pe cartiere: cinci în Gheorgheni, patru în Mănăștur, câte o creșă în cartierele Someșeni, Grigorescu, Centru și Zorilor și două creșe în cartierul Mărăști.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii