Clujenii au votat pentru modernizarea școlilor Ioan Creangă și Nicolae Titulescu

Procesul de votare în cadrul proiectului de bugetare participativă s-a încheiat, primăria urmând să anunțe rezultatele finale. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea peste 23.000 de clujeni și-au făcut cont pentru a vota unul dintre proiecte, însă au fost înregistrate doar 11.499 de voturi. Numărul celor interesați este relativ mic, având în vedere că la lansarea acestui demers au fost depuse 338 de proiecte din care au fost considerate eligibile 126. După prima etapă de vot, în final au fost alese 30. După finalizarea etapei de vot final, se vor selecta 15 proiecte pe care Primăria  municipiului Cluj-Napoca le va implementa începând cu anul 2018. Primul proiect clasat în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu va fi selectat automat, iar celelalte, în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Categoria care a primit cele mai multe voturi, 7608 reprezentând 66% din totalul voturilor a fost ”Infrastructură educațională și culturală”.

În ciuda numărului relativ mic de voturi și a interesului destul de scăzut, viceprimarul Dan Tarcea consideră acest proiect un succes. Potrivit viceprimarului au fost aduse în același loc toate ideile bune de proiecte care pot fi luate în calcul de municipalitate chiar dacă nu au obținut voturile clujenilor.

”Proiectele au fost votate de către clujeni, în 27 se va valida votul. Din primele verificări totul este în regulă, dar facem verificări suplimentare. Credem că acest proiect a fost un succes. Au fost create peste 23.000 de conturi și s-a văzut că clujenii sunt interesați de modul în care sunt cheltuiți banii lor. Noi ne bucurăm că am reușit să mobilizăm atât de mulți clujeni și să ne bucurăm de cele peste 320 de idei și propuneri. Chiar dacă nu toate au câștigat, sunt de luat în calcul, deoarece sunt idei bune care le putem promova la nivelul municipiului. Cred că acesta este cel mai mare câștig al nostru că reușim să punem într-un cadru organizat toate ideile bune. Suma alocată este de 150.000 de euro. Sigur undele dintre proiecte pot să fie multianuale, dacă este un proiect major care depășește acest buget. Îndemnă clujenii să fie activi și să hotărască ei ce se întâmplă cu o parte din taxe și impozite”, a declarat Tarcea.

Sunt trei proiecte care au obținut cele mai multe voturi. Două dintre ele vizează modernizarea a două școli în timp ce al treilea presupune realizarea unui Centru pentru tineret.

Cele mai multe voturi 2809 au fost îndreptate spre proiectul ce vizează modernizarea Școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din Gheorgheni.

Transformarea Şcolii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu,, Cluj-Napoca, într-un complex educațional, ar presupune lucrări de reabiltare/modernizare/extindere echipare a infrastructurii educaționale după cum urmează:

  • Mansardarea şcolii

Școala ar putea beneficia de săli de clasă în plus care sunt foarte necesare. Datorită renumelui școlii și dezvoltării cartierului Gheorgheni, se înregistrează o creștere constantă a numărului de elevi. În prezent toate sălile de clasă sunt folosite la maxim, iar laboratoarele de chimie, fizică, biologie au fost transformate în săli de clasă.

  • Mansardarea sălii de sport reparații și modernizări aduse acesteia, în vederea asigurării unei noi săli de sport adaptate nevoilor elevilor din ciclul primar.
  • Mansardarea celor două săli de clasă exterioare (foste ateliere școală), în vederea amenajării unei sălii de festivități și o cantină pentru servirea mesei în cadrul programului After School – atît de solicitat de către părinți și utilă în derularea unor opționale de alimentație sănătoasă și nutriție, care să dezvolte elevilor competențe și abilități specifice unui mod de viață sănătos.
  • Înlocuirea gardului școlii

Locul doi în preferințele clujenilor este un proiect ce vizează o altă școală, Școala Ion Creangă din Mănăștur care a obținut 2392 de voturi. Proiectul propus presupune amenajarea mansardei școlii și construirea a 6-8 săli de clasă în plus. In ultimii 3-4 ani de la 3 clase zero, s-a ajuns la 6 sau probabil 7 clase zero, in timp ce numarul salilor de clasa a rămas acelasi. Scoala are o mansarda total nefolosita. Locul ar putea gazdui pana la 6-8 sali de curs daca ar fi amenajata in acest scop.

Podiumul este completat de proiectul Centrul de Tineret Cluj-Napoca, 1876 de voturi. Centrul de tineret este un spațiu destinat organizațiilor de tineret și tinerilor din Cluj-Napoca în vederea realizării de activități și evenimente educative și de petrecere a timpului liber pentru tineri. Ideea de participare comunitara a căpătat în Cluj odată cu Capitala Europeană a Tineretului o nouă dimensiune. Acest centru va pune la dispozitia tinerilor o imagine de ansamblu a posibilitaților de a activa ca voluntar, a avantajelor voluntariatului ca activitate complementară la activitațile școlare sau a activităților remunerate, dar și un spațiu de activitate alternativ pentru tinerii șomeri sau în căutarea unui loc de muncă.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare