Boc pregătește la Cluj metroul viitorului

Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul ce vizează metroul de la Cluj avansează. În următoarele 10 zile va fi lasată licitația pentru studiul de prefezabilitate.

”În privința metroului suntem foarte aproape să lansăm licitația pentru studiul de prefezabilitate. Am făcut licitație pentru desemnarea consultatului astfel încât să elaborăm caietul de sarcini după toate rigorile unui metro din viitor și nu după ceea ce există astăzi. Sper ca în primele 10 zile ale lunii noiembrie să lansăm în licitație publică studiul de prefezabilitate. Pentru investiții mai mari este nevoie și de studiu de prefezabilitate și de studiu de fezabilitate. Am lucrat aproape un an de zile la pregătirea documentației tehnice”, a declarat Boc.

Metroul de la Cluj va fi unul al viitorului, ținându-se cont de evoluția tehnologiei.

”Colegii mei au fost la București pentru a colecta informații și a vedea cadrul tehnic al construirii metroului de acolo. Metroul pe care îl pregătim să îl construim la Cluj nu se pliază pe o situație existentă astăzi. Metroul viitorului nu va avea acele captatoare de curent. Acestea vor fi înlocuite cu mecanisme electrice. Va fi un cost mai redus și mai ușor de realizat. În tot ceea ce se face se ține cont de evoluția tehnologiei. De aceea am avut nevoie de un consultant, pentru a vedea tot ce este mai actual în lume în ceea ce privește construcția unui metrou. Este mai simplu să construiești un metrou de la zero decât să modernizezi unul existent”, potrivit lui Boc.

În același timp, municipalitatea pregătește proiectul trenului metropolitan, o alternativă de transport alături de centura metropolitană și metroul.

”Purtăm discuții cu Agenția de N-V, cu CFR, cu celelalte primării, pentru realizarea trenului metropolitan. Sunt două etape. O primă etapă presupune realizarea trenului pe actualul culoar de cale ferată, Mera, Suceag, TETAROM, Baciu, Gară, Mărăști, Aeroport, Jucu, Gherla, Dej. Avem o deschidere din partea CFR pentru a realiza stașii ce vor fi legate cu transportul în comun. Urmează să găsim un operator care să opereze acest tren metropolitan. A doua etapă este de la Gilău, prin Florești, pe culoarul centurii metropolitane și apoi ajunge la Mera, Metroul va prelua transportul spre centrul orașului”, a explicat Boc.

Citește și:

Latest articles

Related articles