capacitate portanta

Consiliul Județean: “Aeroportul a fraudat 70.000 de clujeni”

Conducerea executivă a Consiliului Județean Cluj reclamă lucrări frauduloase făcute de Aeroportul Internațional Cluj la pista nouă.

Consiliul județean a stabilit construirea unei piste noi de 3.500 m, din care 2.190 – Etapa 1  s-a construit deja, cu o capacitate portantă stabilită în proiect de 114 PCN – capacitatea necesară pentru a ateriza avioane mari pentru zboruri transcontinentale. Pentru asta s-a și plătit suma uriașă de cca. 50 milioane de euro.

Însă pista construită și gestionată de Aeroport are (conform unei expertize) doar capacitate portantă de 66 PCN!

Asta însemnă că și în situația prelungirii pistei la 3500 m, pe acest aeroport, nu va putea ateriza niciodată un avion transcontinental din lipsa capacității portante necesare.

Aeroportul Cluj a plătit din buzunarul clujenilor o pistă de 114 PCN și, de fapt, s-a construit o pistă de 66 PCN, fraudând-se astfel masiv bugetul public. 

Cu alte cuvinte, s-a plătit ceva de către aeroport și s-a construit altceva, în condițiile în care prețul pistei a fost mărit de către aeroport fără licitație, cu 10 milioane de euro prin acte adiționale (constatate ilegale ulterior de către ANRMAP). 

Este cea mai mare fraudă probabil din bugetul Clujului, iar persoanele responsabile vor trebui să răspundă.

Indiferent câte articole va plăti aeroportul pentru a-și lăuda activitatea și a ataca Consiliul Județean realitatea este una singură: 700.000 de clujeni au fost furați prin construirea unei piste care este altceva decât s-a plătit! 

Documentele care stau la baza acestui comunicat sunt depuse la instituțiile abilitate pentru efectuarea cercetărilor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare