tramvaiele

Boc vrea culoar dedicat tramvaiului în Cluj-Napoca și extinderea spre Florești

Primarul Emil Boc a declarat că prioritizarea transportului în comun va continua la Cluj-Napoca, iar unul dintre obiective este crearea unui culoar pentru tramvai. Un cetățean prezent la dezbaterea pentru buget a propus introducerea tramvaiului pe Calea Dorobanților, însă ăentru moment cel mai probabil acolo va fi introdus troleibuzul.

”Vom face demersuri cu CTP să introducem troleibuzul pe strada Dorobanților. În funcție de evoluțiile din oraș putem să ne gândim și la tramvai.  Le-am cerut specialiștilor să identifice soluții, să propună soluții prin care putem face un culoar dedicat tramvaiului în Cluj-Napoca. Este greu, la prima vedere pare imposibil, dar nu e normal să vezi pe Splaiul Independeței 120 de oameni în tramvai stând în spate la mașini în care sunt maxim două persoane. Nu toată lumea poate avea aceiași prioritate: și tramvaiul cu 120 de oameni și mașina cu o persoană. Le-am cerut specialiștilor să regândească rutele de circulație, sennsurile unice. Nu renunțăm la ideea de a extinde rețeua de tramvaie, mai ales că noi vom cumpăra destul de multe tramvaie în perioada următoare. Am cerut specialiștilor să aibă mai mult curaj. Au realizat linia dedicată până la primărie, dar nu au curaj să intre pe Moților, să discute de culoar dedicat pentru tramvai. Trebuie să oferim alternative. Vom face dezbateri și vom găsi soluții. Va trebui să prioritizăm transportul în comun”, a declarat Boc.

Ca și proiect pe termen lung, Boc a declarat că se are în vederea extinderea tramvaiului spre Florești, dar doar după ce va fi realizată centura metropolitană și se va elibera DN1.

”Dacă ar fi să mă gândesc la prelungirea tramvaiului cu siguranță prioritar este prelungirea tramvaiului spre Florești, proiect ce va fi posibil după ce se face centura mică, cea care trece prin spatele supermarketurilor și iese la Valea Gârbăului unde noi am făcut prelungirea și am asfaltat drumul. Și apoi când se face centura metropolitană și va exista o alternativă la DN1. Atunci putem să ne gândim la prelungirea liniei de tramvai. Avem în vedere în perioada următoare ca soluție de data această într-un orizont de timp de câțiva ani, extinderea tramvaiului spre Florești, pornind de la realizarea centurii metropolitane și a centurii mici, adică atunci când se eliberează DN1”, a menționat Boc.