Primarul Emil Boc a declarat azi că soluția democratică pentru a rezolva criza politică din România sunt alegerile anticipate. Edilul recunoaște totuși că această variantă este foarte greu de pus în practică.
”În orice democrație, în această situație soluțiile merg spre alegeri anticipate. Când un partid care a câștigat alegerile în mai puțin de un an de zile arată că preocuparea lui nu este interesul public ci problemele interne de partid. Trebuie chemat corpul electoral să arbitreze această dispută și să valideze sau să invalideze ceea ce s-a întâmplat până acum. Aceasta este soluția logică, corectă, democratică: alegeri anticipate. problema este că România are o malformație constituțională care nu permite rezolvarea unei asemenea probleme în termenii logicii. În România pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să forțezi Constituția, să inventezi niște soluții care după aceea să te ducă la îndeplinirea condițiilor din Constituție pentru dizolvarea Parlamentului. Deși recunosc că soluția logică și democratică pentru rezolvarea situației este organizarea alegerilor anticipate, este extrem de dificil de a o pune în practică. Pentru acest lucru ar trebui ca două Guverne de acum înainte să fie demise în Parlament.Două propuneri pentru funcția de premier să fie respinse în Parlament. Pe de o parte parlamentarii nu vor semna propria lor condamnare la moarte, propria lor trimitere acasă. Câtă vreme condițiile aceste rămân în Constituție, în România nu se va ajunge la alegeri anticipate. Președintele nu are ingredientele pentru alegeri anticipate. Se poate forța dar trebuie analizat cu ce cost și dacă este benefic în acest moment. Logic este nevoie de alegeri anticipate, practic este aproape imposibil să ajungi la această situație. Ar trebui să existe in Constituție mecanisme care să îți permită ca în astfel de situații să apeleze la arbitrajul corpului electoral, a poporului”, a declarat Boc.
Primarul i-a acuzat pe cei din PSD că au pus interesele patidului mai presus de interesul public.
”PSD administrează țara ca și pe propria moșie, ceea ce este foarte grav. Un partid nu poate să confiște o țară în folos propriu. Ei sunt temporar împuterniciți de către cetățeni să guverneze în interes public. Din nefericire ceea ce se întâmplă de un an de zile de la alegeri, numai guvernare în interes public nu este. Este o guvernare strict în intere se partid, lucru de neacceptat în democrație. Nici în cazul demiterii domnului Grindeanu, nici în cazul demiterii de către partid a domnului Tudose nu am auzit un motiv de interes public pentru cetățean, astfel încât eu ca alegător să spun da a trebuit să fie schimbat domnul prim-ministru pentru că a compromis o politică în domeniul investițiilor, nu a atras suficiente fonduri europene. În acest caz partidul vine în fața poporului și afirmă că trebuie schimbat premierul pentru lipsă de performanță. În astfel de cazuri se acceptă în democrație schimbarea unor guverne. Aici nu am văzut niciun element care să conducă la schimbarea celor două guverne pe motive care țin de interesul cetățeanului. Un partid nu are dreptul și posibilitatea nici legală nici morală să confiște o țară în interes și folos propriu, pentru că cei care pierdem suntem noi cetățenii, noi autoritățile”, potrivit lui Boc.
Emil Boc a enumerat câteva elemente foarte importante care vor fi afectate de această situație, cea mai importantă fiind faptul că România nu va fi pregătită să preia președenția UE în 2019.
O schimbare de guvern înseamnă luni de zile de blocaje, de indecizie și de compromitere a unor interese publice majore în domeniul investițiilor, a atragerii fondurilor europene și a deblocării proiectelor. Nimeni nu ia decizii la nivelul ministerelor. Dacă noi nu deblocam proiectul centurii metropolitane țara are un context favorabil astăzi. SUA își bazează serios elementele de geostrategie, de securitate, de apartenență la NATO pe România ca oază de stabiltate, de credibilitate în această parte de lume. Avem o șansă uriașă de a fructifica un parteneriat strategic pentru securitatea națională, iar noi nu jucăm de-a Guvernele. Există un risc major de dezangajare de fonduri europene de aproape 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului dacă nu se iau decizii în fiecare secundă, nu în fiecare zi la nivel de minister. Mai avem mai puțin de un an până când vom prelua președenția UE, or acest lucru înseamnă că un Guvern trebuie să fie extrem de dinamic, de percutant, de pregătit, să stabilească prioritățile și obiectivele României. Pentru prima dată în istorie România va deține președinția UE, de aceea trebuie să stabilească ce vrea România pentru UE, ce vrea de la UE pentru că are ocazia unică de a-și spune cuvântul. Pierdem și această ocazie unică și ne jucăm de-a schimbarea minisștrilor. ceea ce se întâmplă este în detrimentul fiecăruia dintre noi.