Boc solicită Guvernului implementarea unui proiect pentru locuințe sociale

Primarul Emil Boc este conștient că odată cu dezvoltarea orașului apar și categorii de persoane defavorizate care au nevoie de sprijin pentru o locuință, având în vedere prețurile foarte mari atât pentru locuințele noi cât și pentru chirii. Primăria Cluj-Napoca nu poate susține din bugetul local tot necesarul de locuințe sociale, din acest motiv consideră că este nevoie de un proiect guvernamental.

”Clujul, fiind un magnet economic, atrage și populație care are resurse limitate. Și atunci se crează în marile metropole asemenea probleme, dar și preocuparea noastră, a comunității, de a găsi soluții. Și nu ne-am dat înapoi să venim cu soluții care rezolvă probleme. Am creat un cartier întreg de locuințe în Oser din resurse locale”, a declarat primarul Emil Boc.

Două proiecte pentru locuințe sociale

Pentru anul 2017, municipalitatea are în vedere dezvoltarea a două proiecte de locuințe sociale, pe strada Sighișoarei și pe strada Ghimeșului.

”În bugetul aferent anului 2017 este cuprinsă construcția de locuințe sociale pe strada Ghimeșului și pe strada Sighișoarei. Pe strada Sighișoarei suntem în faza de a emite autorizația de construcție îndată ce vom rezolva problema cu parkingul deoarece dorim să mergem cu lucrările în paralel. Se vor desființa garajele și se construiește un parking pentru a oferi o alternativă celor care locuiesc în zonă”, a declarat Boc.

Proiectul din Borhanci o altă alternativă

Emil Boc a menționat faptul că se află în faza de elaborare a Planului Urbanistic Zonal proiectul privind cartierul de locuințe din Borhanci.

Continuăm cu elaborarea PUZ-ului pentru zona Borhanci unde pregătim acel cartier de locuințe în două formule: locuințe pentru clujenii care nu au posibilitate financiară, dar dorim și să dăm posibilitatea tinerilor să își construiască propria casă prin concesionarea terenului. Deci acea suprafață de teren, acolo, 75 de hectare, va fi împărțită în două componente: una pentru concesiuni de parcele în vederea construcției în regim privat, alta pentru locuințe pe care să le construiască primăria.

Boc nu renunță nici la proiectul de pe Valea Gârbăului

Un proiect ratat, construirea de locuințe ANL pe Valea Gârbăului a fost adus din nou în discuție de primarul Emil Boc.

”Avem în vedere reluarea proiectului pe care, în parteneriat cu Armata, l-am avut în vedere până în 2013. MAPN și-a arătat disponibilitatea, la solicitarea noastră, de a relua proiectul, cel de pe Gârbău, de pe Valea Gârbăului, unde există acel poligon, unde Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea pe care am făcut-o, și-a arătat disponibilitatea de a relua discuțiile pentru un proiect care să vizeze construcția de locuințe cu o componentă militară, specifică, dar nu atât de numeroasă, pentru că deja se construiește acel cartier în Gheorgheni, și cu o componentă socială și civică, pentru restul. Deci e un proiect mai mare, pe care noi ne angajăm să îl promovăm”, a declarat Boc.

Proiect național pentru locuințele sociale

Primarul Emil Boc este conștient că nu deține resursele necesare pentru a rezolva problema locuințelor sociale, din acest motiv face un apel către Guvern pentru derularea unui proiect de locuințe sociale, ANL fiind insuficient.

”Politicile de construcție de locuințe trebuie să fie consistente la nivel guvernamental. Căci vedeți, bugetul de dezvoltare al municipiului cât este. Din care noi trebui să acoperim de la puncte gospodărești la străzi, la locuințe, absolut tot. Oricum, ponderea este foarte importantă. În toate țările, proiectele majore care vizează construcția de locuințe, se fac din programe guvernamentale, cum a fost ANL, de exemplu, sau alte programe sociale, unde statul vine și investește serios și masiv. Comunitatea locală, noi, nu ne vom deroga de această obligație legală, dar, ținând cont de contextul financiar pe care îl avem la dispoziție, posibilitățile noastre sunt limitate E momentul de a lansa un program masiv la nivel național, pentru construcția a cel puțin 500.000 de locuințe în patru ani. Ceea ce face ANL este foarte puțin și nu face față la nevoile de locuințe existente. Dacă dorim să vorbim cu adevărat de o nouă Uniunea Europeană cu 27 de state, trebuie să înțelegem că dimensiunea prosperității nu poate lipsi din nicio ecuație europeană. Prin prosperitate înțeleg să îi dai șansa omului să aibă acces la un loc de muncă relativ bine plătit și la o locuință. Nu poți să-i ceri unui om să aibă o viziune democratică, europeană când el nu are condiții minimale de existență”, potrivit edilului.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii