Boc nu vrea să vadă un nou mall în locul Parcului IRA

Parcul IRA este printre cele mai murdare spații verzi din Cluj, și asta datorită faptului că terenul a fost concesionat de către Primărie, iar societatea în cauză nu se ocupă de întreținerea spațiului verde. De altfel, dorința lor este a construi acolo un mall, hotel, parking și ansamblu imobiliar. Din totalul suprafeței concesionate, peste jumătate este spațiu verde, astfel că spațiu rămas este insuficient pentru a dezvolta toate investiția pe care și-au propus-o.

S-a promis schimbarea destinației din spațiu verde

Potrivit reprezentanților societății Nervia,  pe planșa PUZ aprobată în 2010 se specifica faptul că prin noul PUG, destinația terenului va fi schimbată din spațiu verde. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar reprezentanții societății s-au adresat instanței.

”Investitorul făcut propunerea de schimbare. Acest lucru a fost analizat de proiectantul PUG când a întocmit studiu de urbanism și a considerat că zona respectivă se va păstra tot zonă verde, potrivit Corinei Ciuban, director executiv Direcția Generală de Urbanism.

Au câștigat în instanță dreptul să facă mall

Din spusele primarului Emil Boc, aceștia ar fi câștigat în primă instanță dreptul de a demara investiția pe care și-au propus-o, însă edilul a ținut să specifice că nu este în niciun caz de acord cu așa ceva.

”Sunt consternat de faptul că ar fi primit în primă instanță câștig de cauză pentru a construi mall sau blocuri. Acel terren este concesionat, dar primăria nu a fost de acord să schimbe destinația locației din spațiu verde, la fel cum nu am fost de acord ca în parcul central pe locația vechiul ștrand să se construiască blocuri de 12 etaje. Vom contesta această decizie. Sper că nu va fi schimbată destinația acelui teren, fiind singurul spațiu verde ce a mai rămas în Mărăști, din nefericire fiind un regim juridic în concesiune noi nu putem interveni, dar societatea respectivă a fost de mai multe ori amendată pentru că nu a întreținut corespunzător acel spațiu”, a declarat Emil Boc.

SRL contra Consiliul Local

”Admite acţiunea formulată de reclamanta SC N.C. SRL în contradictoriu cu Consiliul Local al mun. Cluj-Napoca, Municipiul Cluj-Napoca şi în consecinţă: Dispune anularea HCL de respingere a plângerii prealabile formulate de SC N.C. SRL adoptată în cadrul şedinţei din 04.02.2016. Dispune anularea în parte a HCL nr. 493/2014 şi HCL 437/2014, strict cu privire la instituirea funcţiunii de spaţiu verde (V2a) pentru o suprafaţă de circa 50% din terenul în suprafaţă de 50.000 mp. situat în str. A. Vlaicu F.N. înscris în CF 70396, 70397 Cluj-Napoca, nr. topo 24572/1, 15860/1/2, obiect al contractului de concesiune încheiat la data de 02.02.20109 între Consiliul Local în calitate de concedent şi reclamantă în calitate de concesionar.

Obligă pârâtul să adopte un HCL în sensul corectării/modificării parţiale a PUG Cluj-Napoca aprobat prin HCL 493/2014 în vederea punerii în concordanţă a funcţiunii unei părţi (circa 50%) din teresul indicat mai sus cu planşele PUZ aprobat prin HCL 474/14.12.2010 şi cu obiectivele de investiţii agreate prin contractul de concesiune, respectiv modificării funcţiunii de spaţii verzi prevăzute în PUG într-o funcţiune compatibilă cu cea de teren construibil CB6. Obligă pârâta la 5568 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.05.2017”, potrivit instanței.

Primăria are deschis un alt proces că reprezentanții Nervia, cei care după primii trei ani au refuzat să mai plătească redevența de 200.000/an. Societatea a menționat faptul că au refuzat să mai plătească după ce au constatat că nu li se va facilita posibilitatea de construire.

Parcul, lăsat în paragină

În timp ce destinația ternului urmează să fie stabilită de către instanță, parcul IRA a devenit casă pentru animalele și oamenii străzii.

”Nu e parc, e groapa de gunoi pt oamenii strazii si cainii vagabonzi”, semnalează un clujean.

”O zona speciala numai pentru proprietari de caini si de gunoaie pe care nu le mai curata nimeni. Un spatiu in paragina plin de mizerii si gunoaie pe unde nu mai trece nimeni din cauza cainilor cu si fara stapan si de unde a disparut si trotuarul care a facut legatura intre hala de piata de la IRA si cartier”, potrivit altui clujean.

”Cand au concesionat eu cred ca aveau si obligatia sa intretina, vad ca cineva spune mai sus ca e plin de gunoi si caini acolo, in loc sa intretina spatiul concesionat, il paraginesc pentru ca apoi sa ceara derogari sa poata construi”.

În ciuda faptului că primarul a specificat că societatea a fost amendată în repetate rânduri pentru că a lăsat parcul în paragină, situația nu s-a îmbunătățit deloc.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii