Boc: La Cluj se pune accent pe calitatea locuințelor nu pe cantitatea lor

Primarul Emil Boc a declarat că există presiuni foarte mari din partea dezvoltatorilor imobiliari de a pune accent pe cantitate și nu pe calitate. Boc dă asigurări însă că la Cluj calitatea vieții nu va fi sacrificată.

Clujul este în continuare un magnet de dezvoltare economică, un magnet care atrage forță de muncă din afara Clujului și a Transilvaniei și din această perspectivă nu vom ceda calitatatea în favoarea cantității. Am războaie cumplit de grele în Comisia tehnică de urbansim deoarece se încearcă cantitativ cu orice preț îndesirea în zone constituite cu alte unități locative, sau contrucția unor ansambluri rezidențiale îndesate tocmai pentru a răspunde unei nevoi cantitative. Clujul a plecat într-o altă direcție. Pe partea de calitate urbană preferăm să se construiască ansambluri rezidențiale aerisite, care să îi dea confort cetățeanului care se mută acolo, să nu aibă senzația unei aglomerări urbane, unde să nu poată respira. Nu voi ceda la partea de calitate, pentru că este cea mai importantă dimensiune a Clujului. Nu poți să omori calitatea vieții existente din cauza presiunilor venite din partea unor investitori imobiliari. Eu îi înțeleg pentru că fiecare ar dori să își maximizeze profitul din terenul pe care îl are și să contruiască cât mai mult cu putință. Trebuie să ne gândim la oamenii care locuiesc acolo și la cei care vor locui acolo. Acei oameni locuiesc acolo pentru zeci de ani. Trebuie avun în vedere experiența altor zone din prejma Clujului, dar în Cluj-Napoca voi insista, în cadrul legal care îl am la dispoziție, ca aceste lucruri să țină cont de calitatea spațiului de locuit”, a declarta Boc.

Primarul Emil Boc a ținut să precizeze încă o dată faptul că orașul Cluj este un oraș la cetățenilor, în care aceștia vor avea prioritate.

Clujul construiește un oraș pentru oameni și de aceea prioritatea în viitor vor fi mijloacele aternative de transport, altele decât mașina. Nu vom da prioritate mașinii în oraș în sensul de a lua din zpații pietonale să le dăm mașinii, dar invers se va întâmpla. Vor fi regândite spații publice și vom prioritiza moddalitățile de transport în oraș începând cu transportul în comun, dar și celelalte sisteme alternative.Acest oraș poate să fie în continuare extrem de atractiv prin susținerea investițiilor așa cum este în momentul de față, prin susținerea a ceea ce produc universitățile, cercetare, inovare IT, Pe cealaltă parte trebuie să fim un oraș în concordanță cu ceea ce se întâmplă în lume: prioritizarea transportului în comun, spații pietonale, un oraș pentru oameni. Nu este popular, dar aceasta este direcția și împreună să ne schimbăm mentalitatea și de a construi un oraș pentru cetățenii Clujului, nu un oraș în care să ne sufoce mașina”, potrivit lui Boc.

De cealaltă parte, dacă luăm punctul de vedere al unui dezvoltator imobiliar, acesta consideră că în acest moment în Cluj-Napoca se construiește doar jumătate din necesarul de locuințe.

Dacă ne uităm la statistică Clujul are o migrație pozitivă medie de 20.000 de persoane pe an. Aceștia au nevoie să doarmă undeva. Dacă luăm o medie de trei persoane pe familie, acest luccru înseamnă că am avea nevoie de un surplus de unități locative de 6600. Clujul este un magnet, este un oraș cu viziune de viitor care a dezvoltat industrii de plus valoare. Taote aceste lucruri contibuie la creșterea cererii de locuințe. Clujul a livart în 2016 3300, jumătate din necesar”, potrivit dezvoltatorul imobiliar Dan Pitic.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare